Съдът във френския град Осер разглеждал делото на съпрузите Марк и Каролин Ларер около година.

Те били осъдени, поради отказа им да имунизират своите деца, включително и 4-годишната си дъщеря, против дифтерия, тетанус и полиомиелит, съобщава френското издание „Льо Монд“. Тези ваксини са задължителни за френските деца.

По време на последното съдебно заседание, преди постановяването на присъдата, което се състояло на 7 януари тази година, съпрузите обяснили своето поведение с намерението си да предпазят своите деца от въздействието на токсичните добавки, съдържащи се във ваксините.

Максималната мярка, предвидена във Френския кодекс за общественото здраве за неспазване на родителското задължение за ваксинация, е 6 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 3750 евро.

Наказателният съд в Осер направил правна квалификация на фактите във връзка с отказа за изпълнение на задължения по ваксинации и в присъдата си се ограничил с постановяването на 2 месеца лишаване от свобода.

Първото заседание по това дело се състояло още на 15-ти януари миналата година, но след това било изискано становището на Върховния съд на Франция.

Родителите се възползвали от правото си да сезират Конституционния съвет на Франция, с който да определи дали започнатото срещу тях наказателно производство е в съответствие с Конституцията на Франция.

Конституционния съвет отхвърля искането за обявяване на процеса срещу родителите за противоконституционен, тъй като според членовете на Конституционния съвет така се осигурява спазването на конституционната разпоредба за опазване на общественото здраве.

Осъдени родители, заради отказа им да ваксинират децата си има и в други държави. В частност, през март 2015 година служители на пакистанската полиция, поради тази причина арестували 470 родители, на които след това били повдигнати обвинения.

Но това е първият случай на осъждане на родители за отказ да ваксинират децата си в държава членка на Европейския съюз. Като в Пакистан арестите били, поради опасността от възникване на епидемия от полиомиелит, като подобно е ситуацията и в близка до нас държава – Украйна, към настоящия момент.

Общественото мнение не само в България, но и в цяла Европа е доста разделено що се отнася до задължителността на провеждането на ваксинопрофилактиката.

И като една от причините за избухването на епидемия от морбили в Германия през октомври 2014-та година, се сочеше именно по-ниската степен на обхвананост на населението от задължителната ваксинация.

Експертите по имунология посочват, че за предотвратяване на такива силно заразни заболявания, каквото е и дребната шарка, е необходима 100-ова обхванатост на населението.

И този показател не е добре да спада под 96-98%, в противен случай всички членове на обществото за изложени на риск от инфектиране със силно заразни заболявания, срещу които са ваксиниране.

Наскоро в Lechenie.bg беше засегнат и друг по-сериозен проблем, който се отнася до ваксините, а именно, че при повечето силно заразни заболявания, срещу които се правят имунизации в детството, имунитетът с течение на времето значително отслабва, а при някои хора, дори напълно изчезва.

Повечето от нас са свикнали, че ваксини се поставят само в детска и юношеска възраст и след завършването на средното образование, няма такава нужда. Но се оказва, че това изобщо не е така, дори на всеки 10 години трябва да се прави имунизация срещу тетанус и дифтерия, която е безплатна и за първи път се прави на 25-тата година, съгласно Българският имунизационен календар.