Всички ние консумираме една или няколко храни с по-голямо удоволствие, тоест попадат в категорията на любимите ни храни. Съвременните препоръки на диетолозите относно хранителните навици и определените от тях храни за здравословни накараха много хора да изменят поведението си що се отнася до предпочитаните храни.

Това се отрази и на потреблението – в България вече се наблюдават тенденции за предпочитане на по-здравословни храни. Като например през последните години, според търговци, потреблението на сусамов тахан много нарасна, макар и преди това да беше слабо известна по нашите географски ширини храна.

И все пак повечето от нас се изкушават и си похапват храни, които са им вкусни и не се съобразяват с това какво говорят диетолозите. Неписан принцип е, че няма храна, която да е същевременно много вкусна и полезна.

Някои от тези храни, които определяме за вкусни обаче са пълни с токсични вещества, които, както се подразбира, проникват в органите и системите на нашето тяло.

Не ви съветваме напълно да прекратите консумацията на посочените по-долу храни, но все пак си придържайте към принципа за умереност, който важи за всички храни, било то полезни или вредни, съгласно твърденията на диетолозите.

1. Макаронени изделия с добавено сирене

Потенциално опасни вещества – оцветители

Характерният жълтеникав цвят на макароните, подобен на този на кашкавала, се постига с катран и който се използва при производството на средствата за растителна защита, тоест за пестициди.

Тези оцветяващи вещества, макар и в малки количества, се сочат за един от факторите, способстващи за развитието на алергични реакции, а при децата и до проявление на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Препоръка – за предпочитане са макаронените изделия, които се произвеждат от твърди сортове пшеница.

2. Чипс без мазнини

Потенциално опасно вещество – олеан, познат с названието и олестра

Чипсът, който не съдържа мазнини, беше предложен като алтернатива на стандартния чипс, който беше обявен за опасна за здравето храна, от консумацията на която се трупат излишни килограми.

Но се оказва, че и обезмасленият чипс не е безопасен за здравето ни, тъй като се установи, че при някои хора причинява проблеми с храносмилането. А освен това не предпазва от натрупване на излишни килограми.

Но все пак, ако толкова много сте свикнали с консумацията на чипс, за предпочитане са тези, които са произведени с кокосови масла, а не стандартните слънчогледово олио или пък още по-вредните ГМО масла от различни видове зеленчуци.

3. Арабски хлебчета и питките от брашно

Потенциално опасно вещество – калиев бромат

Това химично съединение, което се използва като набухвател при производството на хляб, защото ускорява процесите на втасване и съответно способства за намаляване на разходите на електричество и за природен газ на хлебарниците.

Има данни, че калиевият бромат се явява фактор, способстващ за развитието на възпалителни заболявания на бъбреците, на нервната система, както и на гастрит.

За предпочитане за дюнерите вместо арабски хлебчета да се използват листа на марули.

4. Кисели млека, но неорганични

Потенциално опасни вещества – растежни хормони

Има данни, че растежните хормони, които се дават на кравите от недобросъвестните животновъди, с цел стимулиране млеконадоя. При консумация на мляко от такива крави от човека, е възможно при последния да възникне нарушение на хормоналния баланс.

5. Енергийни напитки

Също съдържат опасни оцветяващи вещества, чиито ефекти не са особено добре изследвани, затова за предпочитане по време на тренировка е водата.