Бременността е един особен период в живота на жената. От една страна очакването на дете я изпълва с радост и вдъхновение, а от друга е трудно да избегне тревогите за собственото си здравословно състояние и за пълноценно развитие на бебето.

Едва ли не през всички 9 месеца ежедневно и всяка нощ бъдещата майка се вслушва в своето тяло, опитва се да води здравословен начин на живот и да се съсредоточава само върху позитивните емоции.

Но ако светлата част от денонощието може и да се съпровожда от някои проблеми и грижи, то нощта се полага единствено и само на пълноценната почивка. Здравето и настроението на бременната жена са толкова крехки и чувствителни, тъй като зависят от множество фактори, от които сънят не е на последно място.

Как да си осигури бременната жена пълноценен сън?

От Lechenie.bg по този въпрос поговорихме с акушер-гинеколог от Университетската болница "Св. Георги" в град Пловдив.

Защо женският организъм е толкова уязвим в период на бременност?

Бременността е радостно и вълнуващо състояние, когато жената се чувства специална, тъй като носи под сърцето си нов живот. Макар и очакването на дете да е естествено състояние за бъдещата майка, то се явява натоварване за женския организъм.

Най-много трудности жената изпитва в последния триместър. В този период обикновено жените излизат в отпуск по майчинство – у нас бъдещите майки, съгласно Кодекса на труда излизат в майчинство 45 дни преди края на бременността.

И в това няма нищо изненадващо, тъй като в този период жените са обикновено са с 7-10 кг по-високо тегло, увеличават се размерите на корема им, става им трудно да намерят удобна поза за седене, стоене и сън.

Тоест всички тези признаци на този етап от бременността показват, че жената е време да отделя повече време за почивка и по-малко за работа.

Много важен е пълноценният и здравословен сън за доброто настроение през деня. В началото на бременността, тоест в 1-вия триместър бременната жена може да спи във всякакво положение. Но с нарастването на размерите на плода възникват някои особености и спането по корем става невъзможно.

Към какви правила по време на сън е необходимо да се придържат бременните жени?

Спането по корем е препоръчително да се изключи като практика колкото е възможно по-рано, най-добре от началото на бременността. Въпреки че повечето съвети се отнасят именно за времето, когато коремът се увеличава, тоест започвайки от втория триместър.

През това време се изключва и сънят по гръб. С увеличаването на размерите на плода тази поза е нежелателна, поради прекомерното натоварване, натиска върху съдовете и вътрешните органи – черва, бъбреци, черен дроб.

Възниква риск от притискане на долната куха вена, която минава през целия гръбначен стълб, а това е възможно да предизвика отслабване на притока на кръв към органите и в частност към главния мозък.

В резултат на бременната жена през нощта и сутрин се сблъсква с някои неприятни усещания като недостиг на въздух, усещане за притискане в областта на гръдния кош и световъртежи. Необратими процеси могат да засегнат развиващия се плод, чийто сърдечни тонове се понижават, намалява неговия достъп до хранителни вещества.

Ако във втория триместър лежането по гръб не се забранява категорично на жената, а само се препоръчва тя да се вслушва в своето тяло, то след 26-тата гестационна седмица се допуска бъдещата майка да спи само на лявата и дясната си страна.