„Всички болести са от нерви… и дори диарията“ – неизвестен автор

Ако страдате от стомашно-чревно разстройство без някаква очевидна причина, то този симптом е възможно да се развива и на фона на психически нарушения.
Диарията е проблем, с който се сблъсквал на практика всеки.

Достатъчно е да се изяде нещо и само след няколко часа в стомаха се надига истински бунт. Най-често диарията възниква вследствие на вирусна или бактериална инфекция, преяждания, отравяния и други причини.

Но диарията е възможно да възникне и без горепосочените причини. Помните ли старата народна поговорка, която посочихме по-горе, че всички болести са от нерви? И диарията не е изключение.

Според различни оценки от 14 до 30% от хората по целия свят страдат от т.нар. „синдром на раздразненото черво“ – полиетилогическо заболяване, което се дължи на най-различни форми на нарушения на моториката на червата.

В някои медицински източници се твърди, че най-често от този синдром страдат жени, но други автори са на мнение, че броят на засегнатите мъже и приблизително еднакъв. Обикновено от това заболяване страдат хора на възраст 30-40 години.

Причини

Ако по-рано за основна причина за синдрома се смяташе нарушението на чревната микрофлора, неправилното хранене и генетично определени особености, то от 2001 години лекарите все по-често говорят за психични нарушения като за възможен отключващ механизъм при нарушения в стомашно-чревния тракт.

Стресът като един от най-мощните външни дразнители е възможно да предизвиква не само нарушения в моториката на червата, но и да стане причина за редица патологии в цялата храносмилателна система.

Нарушенията в централната и вегетативната нервна система оказват силно въздействие върху стените на органите на стомашния-чревния тракт и при вълнения, преживявания, нервни сривове и други форми на емоционални аномалии при много хора се появява диария.

Как се случва това?

Психоемоционалните фактори оказват въздействие върху образуването на специфични подобни на морфин вещества в клетките на храносмилателната система, което неминуемо води до изменения в чревната перисталтика.

Многобройни изследвания са показали, че при синдрома на раздразненото дебело черво транзитът на чревното съдържимо значително се ускорява, следователно при човек възниква диария.

Защо диарията е вредна?

Независимо от това каква е била причината за чревното разстройство, следва да се има предвид, че честите дефекации – повече от 3 в денонощие, с течен фецес могат да доведат до обезводняване. Организмът загубва много вода и жизненоважни електролити – калий, натрий, магнезий, хлориди и фосфати.

Значителна загуба на течности се отразява изключително неблагоприятно на организма. А при хората в напреднала възраст и децата обезводняването може да завърши дори летално.

И ако инфекции и хранителните отравяния възникват относително рядко, то диарията на нервна почва е възможно да бъде сравнително често явление в живота на човека.

Лечение

Вече стана ясно, че с диарията е необходимо да се борим. В случаите, когато основната причина за заболяването е психоемоционалния аспект, докато не се отстрани първоизточникът на патологията, диарията ще се „завръща“ всеки път, когато се изнервите или развълнувате.

Затова лечението в този случай следва да бъде комплексно. От една страна е необходима помощ за решение на проблемите в психоемоционалната сфера на човека. От друга е задължително спазването на балансиран хранителен режим, в който влизат достатъчно хранителни продукти, богати на растителни влакна.