Хората се стремим постоянно да създадем своята красива външна обвивка, като често разчитаме на изкуствена козметика, съмнителни хапчета и инвазивни процедури.

Забравяме обаче, че можем да потърсим съставките за перфектната визия в природата. В днешната статия ще ви запознаем със сиртуините – клас протеини, които се откриват в много любими храни и могат да бъдат полезни в битката за по-стройно и здраво тяло.

Какво са сиртуините

Сиртуините сагрупа протеини, които участват в т.нар. процеси на оцеляване на организма. Те са замесени в процесите на стареене, транскрипция, апоптоза, възпаление и енергийна ефективност. Те могат да контролират биологичния часовник и дейността на митохондриите.

Има данни, че сиртуините предотвратяват окисляването на клетките, като играят важна роля в контрола на клетъчния метаболизъм. Те контролират нормалното функциониране на определени гени, осигуряват адекватното функциониране на на метаболизма и защитават клетките.

Съществуват проучвания, които показват, че чрез приема на тези вещества, тялото ни изгаря по-бързо и лесно излишните мазнини. Някои учени ги наричат и протеини на дълголетието, тъй като имат отношение към нормалната клетъчна активност, а и предотвратяват развитието на определени възпалителни процеси.

Действието на тези ензими се поддържа от НАД – никотинамид аденин динуклеотид.

НАД е коензим, който участва в окислително-редукционните процеси в клетката като акцептор на водород и начало на дихателните вериги. Той играе ключова роля в комуникацията между ядрото на нашите клетки и митохондриите.

Митохондриите произвеждат по-голямата част от АТФ, който е източник на химическата енергия за клетката.

Освен, че активира сиртуин протеините, НАД има ключова роля в много от процесите на метаболизма и поправя увредената ДНК.

Смята се още, че сиртуините се активират и при краткотрайно гладуване и физически упражнения.

Как да се набавим повече сиртуини

В последно време, нашумя много и диета, богата на сиртуини, чийто ефект, обаче е доста съмнителен. От Lechenie.bg  не подкрепяме краткосрочни режими, с никък калориен прием и възможност за йо-йо ефект.

Все пак, не може да се отрече, че храните, богати на тези протеини са наистина полезни, и могат да бъдат перфектно допълнение към балансиран хранителен режим. Ние не бихме рекламирали въпросната диета, но пък сме ви подготвили кратък списък с храните, богати на сиртуин:

  • Зеленчуци и плодове – Кейл, рукола, ябълки, смокини, цитрусови плодове, зелен лук и др.;
  • Ядки – Най-вече, лешници и орехи;
  • Подправки – Чили, куркума, магданоз, зехтин;
  • Тъмен шоколад – Най-малко, 85% какао;
  • Различни напитки – Чисто кафе еспресо, зелен чай Матча, червено вино - в разумни количества :)