Може би, на много хора се е случвало да губят съзнание за кратко. Към най-честите причините за припадък са твърде бързо изправяне, дехидратация, неконтролиран диабет, промени в кръвното налягане, хипогликемия и др.

Днес, обаче, ще стане дума за едно опасно състояние, свързано със загуба на съзнание, което може да е причинено от някои болести.

Какво е MAS – синдром

MAS – синдромът или още познат като Morgagni – Adams – Strokes синдром е състояние, характеризиращо се с внезапен, преминаващ епизод на загуба на съзнание, който може да включва и гърч. Причините за възникването на състоянието са различни, но най-често, възникването му говори за нарушение в сърдечно съдовата дейност.

Как протича синдромът на Адам-Сток

Състоянието се случва внезапно, но преди припадъкът пациентът става блед, чувства силна обща отпадналост, пауза в сърдечния ритъм, а след това настъпва и колапсът. Болните загубват съзнание, за около 30 секунди, а ако настъпи гърч, той продължава за около 20 секунди. След възстановяване на сърдечният ритъм, пациентът е замаян. Дишането, по време на пристъпа след него, не се нарушава. Наблюдава се и характерно зачервяване на кожата.

Това се дължи на факта, че при това състояние, сърцето изпомпва добре оксигенирана кръв за кратко време в системното кръвообращение и се наблюдава вазодилатация, заради хипоксията.

Какви са причините за възникване на състоянието

Установено е, че MAS – синдромът се дължи на:

  • Сърдечна асистолия – Прекратяване на сърдечната дейност и липса на биоелектрическа активност;
  • Камерно мъждене – Представлява сърдечна аритмия, при която миокардът на камерите на сърцето не се свива координирано, а се свива високочестотно. Това дезорганизирано възбуждане, води до неспособност на сърцето да изпомпва кръв;
  • Сърдечен блок – Състояние, при което се блокира нормалното провеждане на сърдечните импулси, като това може да е локализирано на клон от нервното дърво в миокарда или да възникне основен блокаж, при който замират цели импулси;
  • Болест на Лев – Пълен сърдечен блок, дължащ се на идиопатична фиброза или калциноза на електрическата проводна система на сърцето;
  • Отравяне с антимон.

Как се поставя диагнозата

На първо място е много важно да се уточнят детайлите към момента на загуба на съзнанието и да се съобщи за вече установени минали и сегашни заболявания. Обръща се внимание и на външния вид на пострадалия – дали той е блед или, пък, зачервен.

Особено важно е, в диагностицирането да се включи електрокардиограма (ЕКГ).

Чрез ЕКГ могат да се видат: асистолията, камерното мъждене, атриовентрикуларен блок.

Какво е лечението на MAS – синдромът

От начало, на пациентите се назначава медикаментозна терапия, която трябва да е съобразена и с неговата медицинска история. По преценка на кардиолог, може да се наложи и имплантирането на пейсмейкър.