По-малкото направени тестове в неделния ден доведоха и до доста значителен спад на заразените, но и броят на положителните падна под 10%, докато за събота бяха отбелязани близо 12%.

Очаква ли се стабилизация на епидемиологичната обстановка у нас

Възможно е през новата седмица епидемиологичната обстановка да се стабилизира и да не бъдат отчитани нови рекорди. Нарастват и критиките към Оперативния щаб, като те са подклаждани от обстановката в някои европейски държави, където започнаха протести срещу обявените драстични мерки.

У нас не се предвиждат такива поне към момента, но д-р Кунчев намекна, че е възможно за възрастните да бъдат препоръчани някои ограничения, макар и премиерът да отрече, както и здравният министър за подобни мерки.

Разнопосочни са като цяло мненията както от страна на лекари, така и от друга страна на представители на научната общност от Института по имунология към БАН.

Някои лекари се обявиха против оптимизма на управляващите и са по-скоро за затягане на мерките, а друга са специалисти като д-р Мангъров, който твърди, че данните за заразените не са реални.

Българите са по-скоро скептични към това, което се обявява от официалните източници и недоверчиви и затова поставят всичко под съмнение.

Италия намалява карантината за заразените от 14 на 10 дни

Същевременно Италия обяви, че намалява задължителната карантина за безсимптомните, които са с потвърден коронавирус, от 14 на 10 дни, което означава, че до голяма степен стигмата, която надвисваше върху заразените до голяма степен може да се каже, че е преодоляна.

За изминалото денонощие у нас се съобщава за 1 жертва на COVID-19, направените тестове са около 1200, общо потвърдените случаи надминават 24 400, а реално заболелите продължават да нарастват, като достигат над 7600.

Излекуваните са 29, но предвид промяната на методологията, да не се изискват повторни тестове на безсимптомните заразени, през следващите седмици може да има рекорден брой преборили инфекцията.

Важно е да се отбележи, че от здравно министерство дават разширени правомощия на личните лекари да изпращат на PCR тест всички, за които имат съмнения, че може да са заразени.

В интензивно отделение са 60 души, но не изключено броят им да нарасне значително, заради бума от изминалата седмица.