Значителен спад на новите заразени отчете информационната система при обновлението си след полунощ, това в немалка степен се дължи на по-малкия брой тестове, които са малко под 3800.

Потвърдените случаи за изминалото денонощие са доста по-малко, отколкото в петък, когато бе отбелязан рекорд – почти двоен на този през юли.

По-малко тестове и глътка въздух за здравеопазването

В съботния ден очаквано се правят по-малко PCR тестове, тъй като не всички референтни лаборатории работят на пълен капацитет.

Намаляват и излекуваните, които са малко над 100. След промяна на методологията, по която заразени без симптоми се обявяват за излекувани, е възможно да се очаква нарастването на темповете на отписване на заболели като преборили инфекцията.

Досега за да бъде отписан един заболял като излекуван задължително трябваше да си направи повторен тест, и то не само един, а два, и ако последният е отрицателен, то тогава се включва с списъка на излекуваните.

Сега, с промяна на методологията, това ще се промени, ако доказано заразен е без симптоми след изтичането на 14 дни от откриването на инфекцията и не са настъпили усложнения, ще бъде включен в списъка на излекуваните и няма да търпи повече ограничения.

Над 24 000 случая са установени с коронавирус у нас общо

С новите близо 450 случая броят на потвърдените с COVID-19 у нас с натрупване вече надмина 24 000. През последните 3-4 дни общият брой на заразените достигна почти 2000, което досега не се беше случвало.

Продължава нарастването и на приетите в болница, които са вече близо 1200 при около 1130 ден по-рано, ръстът с е с около 60 повече хоспитализирани.

Картината по области показва някои размествания – Пловдив отива на 4-то място с 42 нови случая, изпреварват го Благоевград и Варна, а София-град остава на първо със 116 нови заразени.

Продължава да се отчитат нива на заразени в област Сливен, 39 случая. 19 са случаите във Велико Търново, в Бургас са само 5 установените за изминалото денонощие, което може да се определи като приятна изненада.

При медицинския персонал ръстът на новите заразени е с 21, 10 лекари, 5 медицински сестри, 3-ма санитари и още 3-ма от категорията други.

Двете най-засегнати възрастови групи от COVID-19 остават тези на възраст от 50 до 59 г., следвани от 40 до 49 г.