Със сигурност, чесънът не е сред храните, обичани от всеки. Но има нещо още по-сигурно – той е една от най-полезните растителни храни.

С характерния си аромат, чесънът може да се открие под много форми и в много ястия. Ако сте от хората, които не го понасят, опитайте да го добавите към менюто си, дори и в минимални количества.

А за тези от вас, които нямат нищо против него – удвоете дозата…особено, когато сте сами вкъщи!

С днешната статия, ще разберете защо „рекламираме“ толкова много луковичния зеленчук.

На какво се дължат полезните му свойства и как да ги извлечем, най-оптимално?

Ползите от чесъна са възникнали благодарение на сяросъдържащите вещества – алицин и сродните му. Той има изненадващо високи витамини и минерали, сред които: витамин В6, витамин С, селен, желязо, калций.

Една сурова смачкана скилидка съдържа антибиотичния еквивалент от 100 000 единици пеницилин.

За да извлечете максималните свойства на чесъна, скилидките трябва да се режат или дъвчат преди готвене или директна консумация. При този контакт с въздуха се получава полезното вещество алицин.

А какви всъщност са полезните му свойства?

С право, чесънът е определян от някои експерти по храненето , като суперхрана. За разлика от популярните суперхрани, той струва стотинки, намира се във всеки зеленчуков магазин, а и в много от българските дворове.

А всеки знае, че най-полезни са зеленчуците и плодовете, растящи около нас, които могат да задоволят нуждите на нашия народ.

  • Чесънът намаля кръвното налягане – Според експериментални изследвания, консумацията на чесън, може да свали високото кръвно налягане с до 8 % ;
  • Може да прочисти натрупванията в артериите, поради намалената им гъвкавост;
  • Умерено намалява общия холестерол – Той силно редуцира нивата на „лошия холестерол “, докато умерено увеличава „добрия холестерол“;
  • Увеличава образуването на азотен оксид в съдовете – По този начин съдовете се разширяват и се забавя растежа на атеросклеротични плоки;
  • Мощен афродизиак;
  • Предпазва организма от вредното влияние на тежките метали – Сулфурните съединения, съдържащи се в чесъна, защитават тялото от тези вреди. Също така, намалят страничните ефекти от излагането на въздействията на тежките метали;
  • Бори се с настинките – Имуностимулиращите свойства на чесъна са общоизвестни на повечето от вас, най-вероятно. Специалисти са установили, че при поява на първи симптоми на настинка е добре да предизвикаме себе си и да хапнем бързо 2 скилидки, смачкани в хаванче;
  • Помага за по-бързото зарастване на порязвания и ожулвания;
  • Бори се с бактериите причиняващи диария;
  • Може да намали риска от злокачествено образувание на дебелото черво;
  • Има противовъзпалително и противогъбично действие.