В древни времена растението е било известно като „растението на безсмъртието“, заради многобройните му ползи. Днес алое вера е станала причина за създаването на цял сектор в козметичната индустрия, произвеждащ хиляди продукти, в чийто състав е тя.

Растението се използва под формата на кремове, лосиони, гелове и капсули. Днес, ще ви запознаем с ползите от използването на чудодейното растение.

По-красиви с Алое вера

Алое вера е богато на витамин Е, витамин А и С и съдържа 7 от 8те основни аминокиселини. Именно на това се дължат и неговите разкрасителни ползи.

  • За сияйна кожа

Натуралните гелове от алое вера или  екстракт от туко що откъснато листо от растението подобрява еластичността на кожата и производството на колаген.

Може да хидратира добре кожата и се бори успешно със зачервявания. Препоръчва се и при по-сериозни дерматологични проблеми, като псориазис, акне и дерматити.

  • За здрави нокти

Чрез алое вера се лекуват „нацепени“ и чупливи нокти

  • За красива коса

Екстрактът от растението насърчава растежа на косата, препоръчва се при пърхот и други раздразнения на скалпа. Химичният състав на алое вера е сходен с този на кератина, който сме виждали като съставка на много продукти за коса.

По-здрави с Алое вера

  • За слънчеви изгаряния и рани

Алое вера има мигновен охлаждащ ефект и ускорява процеса на възстановяване на изгаряния и порезни рани

  • За храносмилателни проблеми

Сокът от растението има мощни лаксативни свойства и подпомага храносмилането. Освен това, подобрява състоянието на чревната микрофлора и движенията на червата.

Препоръчва се при хора, страдащи от стомашни язви и стомашни инфекции.

  • За здравето на сърдечно-съдовата система

Счита се, че алое вера предотвратява риска от развитие на атеросклероза. Така спира образуването на атеросклеротични плаки в артериите.

Чрез редовната консумация на сока от растението се подобрява състоянието на артериалните стени. Проучвания са установили, че приемът на алое вера може да намали високото кръвно налягане.

  • За детокс и контрол на теглото

Алое вера може да детоксикира организма. Чрез консумирането на алое вера, се изхвърлят голяма част от задържаните токсини в тялото. Това подпомага функциите на черния дроб и бъбреците.

Смята се, че уроновата киселина елиминира токсините, натрупани в клетките.

Както стана ясно вече, екстрактът от растението оказва изключително добро влияние върху храносмилането и чревната система. В комбинация със способността да детоксикира, включването на алое вера като хранителна добавка, може да забърза метаболизма.

По този начин въздейства положително върху теглото, дори и при хора със заседнал начин на живот.