Когато раждането е вече зад гърба ни, а дългоочакваното дете се появи на бял свят, жените се замислят за възстановяване на фигурата. Първият въпрос в този случай е кога могат да започнат занятията със спорт? И ако след естествено родоразрешение противопоказания на практика няма, то цезаровото сечение изисква по-осъзнат подход към физическите натоварвания и техниката на изпълнение на упражнения.
Раждане чрез цезарово сечение – какво може да попречи на спорта?
Забраната за фитнес след цезарово сечение съществува по една единствена причина. Свърза се с това, че този вид родоразрешение се провежда посредством операция и поставяне на шевове. Интервенцията засяга не само кожата и мускулите, но и самата матка. Излишното напрежение в тази област може да я увреди.
Още една честа причина, поради която младите майки се отказват от спорта – страх да не си загубят кърмата. Но това е оправдано само в случаите, когато се планира практикуване на професионален спорт. Това не се отнася за обикновената физическа активност. Но трябва да следим за състоянието си и не да не преуморяваме.
Във всеки случай преди да изпълним, дори най-обикновените упражнения, трябва да се консултираме със своя лекар. Единствено ако познава особеностите на проведената операция, и нейните последствия може да даде препоръки за характера и интензивността на натоварванията. Обикновено лекарите дават зелена светлина не по-рано от 6 седмици след цезаровото сечение. И се допускат само натоварвания без тежести и резки движения.
Фитнес правила след цезарово
Основното правило във фитнеса през този период е да правим естествени движения, като се изключват тези, които биха могли да бъдат рисковани и да доведат до разкъсване на шевове или травми. Първите 6 месеца след такова раждане следва да се избягват следните упражнения и натоварвания:
• Вдигане на тежести повече от 6 килограма
В повечето случаи тежестта може да се увеличава 3 месеца след секцио. Но всеки случай е индивидуален.
• Клякания и напъди с тежести над главата;
• Тренировки със собствено тегло;
• Всички тежки базови упражнения;
• Мъртва тяга е възможна само с много малки тежести, с многократни повторения;
• Упражнения с използване на гири
Разрешени са само фронтални клякания с малко тегло.
Това количество ограничения не означава, че можем да забравим за фитнеса. Съществуват множество упражнения, които могат и трябва да се правят за оформяне на фигурата и за повишаване физическата подготовка.
Упражнения, които могат да се изпълняват след секцио
За да си върнем формата след раждането на детето трябва да тренираме 2 пъти седмично. Тези тренировки могат да включват различни комплекси от упражнения. Само за седмица ще бъдат тренирани всички мускули, и умората ще бъде избегната.
Преди да пристъпим към изпълнението на основния комплекс във фитнеса, трябва да загреем мускулите. Ако имаме възможност, то трябва да повървим 10 минути пеша по улицата, или да направим същото на бягащата пътека или на степера. Впоследствие трябва да правим упражнения в зависимост от тренировъчния ден от седмицата.
За възстановяване след секцио са много подходящи следните дихателни упражнения. Основни са следните:
• Дълбоко вдишване и издишване с гърди, но без изпълване на корема с въздух;
• Дълбоко коремно дишане, като придържаме с ръце ниско корема;
Независимо какъв вид фитнес се предпочита, не трябва да натоварваме тялото си на максимум. Основна цел на тренировките след раждане е поддържане на физическата форма и бързо възстановяване на организма.