Куркуминът обикновено се използва за придаване на цвят и вкус на храната, а сега бразилски учени установиха, че това жълто прахче, получено от корените на растенията на куркумата.

Също може да се използва за профилактика или дори за лечение на рак.

Куркумата - помощ при коварен рак на стомаха

Изследване, проведено от изследователи от Федералния университет Сан-Паулу в Бразилия, установява възможни антиракови ефекти на този пигмент, а едновременно и на други биологично активни съединения – холекалциферол – форма на витамин Д, ресвеатрол и кверцетин.

Всички те били избрани, тъй като са естествени регулатори на активността на хистоните. Това са белтъци в клетъчните ядра, които организират двойна спирала ДНК в структурни единици, наречени нуклеозоми.

Всяка нуклеозома се състои от ДНК, завита във вид намотка около 8 хистонови белтъци – октамер на хистона. Тази структура е необходима за уплътняване на ДНК – за опаковане на нейното ядро в клетката.

В този случай е важно, че химическите модификации на хистоните могат да повлияят на експресията на гените. Ако например, хистоните са ацетилирани, то съответните гени ще бъдат достъпни за експресията.

Напротив, ако хистоните не са ацетилирани, гените няма да бъдат изразени. Тези епигенетични вариации – когато се променя само експресията на гените без промяна на самата ДНК, влияят на различни видове рак.

Учените проучили ацетилирането на хистоните в пробите от клетки на стомаха от здрави хора и от такива с диагноза рак на стомаха.

Куркумата изменя клетките на рака на стомаха

Изследователите установили, че клетките при рак на стомаха показват изменения в модела на експресия на хистонацетилтрансфераза /НАТ/ и хистондеацетилаза /HDAC/.

Тези изменения както и епигенетично влияят на структурата и на целостта на генома в много тумори, включително и рак на стомаха.

Неотдавнашни изследвания показват, че хранителните вещества и биоактивните съединения могат да регулират активността, затова учените решават да проверят какво може да повлияе на ацетилирането на хистоните.

И следователно да спомогне за предотвратяване на рак на стомаха и за излекуване на заболяването.

И други съединения като куркумина, които играят ключова роля в модулирането на активността на хистоните, сред които холекалциферол, ресвеатрол, кверцетин.