Възпалителният процес, развиващ се в алвеолите и в белодробния интерстициум под въздействие на високи дози йонизиращо лъчение, се нарича постлъчев пневмонит.

Страничните ефекти на лъчевата терапия

Обикновено с това заболяване се сблъскват хора, които са на лъчева терапия по повод лечение на рак.

Възпалението се проявява с пристъпи на кашлица и задух, болки в гърдите, нарушение на общото състояние и т.н. Прогнозата при това състояние пряко зависи от площта на увреждане на белодробната тъкан. При правилно назначена терапия възникналите патологични огнища са с малки размери и често претърпяват обратно развитие.

Изход от хроничен постлъчев пневмонит е масивна пневмофиброза, която води до изразено нарушение на дихателната функция.

Радиационна пневмония - какви са последствията 

Постлъчев пневмонит се нарича може би по-често и радиационна пневмония. Според различни данни, това възпаление се развива при 50-60% от хората на лъчева терапия по повод рак на гърдата и на белите дробове.

В приблизително 4% от случаите това заболяване е с много тежко протичане и може да доведе до летален изход. Понякога патологичният процес е със скрито протичане и се открива при детайлно изследване.

Масивните склеротични изменения на белодробната тъкан обикновено стават причина за хронично белодробно сърце и дори за остра дихателна недостатъчност, която представлява заплаха за живота.

Белодробната тъкан може да издържа на радиация от 35 до 40 грей. Средно при лъчева терапия по повод рак на гърдата или на белите дробове се използва доза от 70 до 80 грей.

В случай ако тъканта под въздействие на по-голяма доза йонизиращо лъчение, в нея се развива възпаление, което впоследствие води до склеротични изменения.

Съществуват и други предразполагащи фактори за развитие на тази болест, освен дозите. На първо място, това е възрастта на пациента. Според статистиката, хората над 60 години 1.5 пъти по-често развиват усложнения след лъчева терапия, в сравнение с възрастовия диапазон от 40 до 60 години.

Още един важен фактор е локализацията на фокуса на облъчване. Статистиката показва, че с това възпаление по-често се сблъскват хората, при които фокусът на облъчване обхваща периферната част на белите дробове.

В случаите, ако лъчевата терапия се съчетава с химиотерапия или с хирургично лечение, то вероятността от развитие на това заболяване нараства с няколко пъти.

Първоначално под въздействие на йонизиращо лъчение се наблюдава увреждане на стените на алвеолите, образуване на тромбози и повишаване на проницаемостта на стените на съдовете.

Симптоми при постлъчев пневмонит

Най-ранен симптом при постлъчев пневмонит е кашлицата, която може да е с различен характер, стига се до мъчителни пристъпи.

В някои случаи кашлицата е суха, а в други – се съпровожда с отделянето на обилно количество слуз. Понякога в храчките може да се установят прожилки кръв. Още едно характерно клинично проявление е задухът.

Неговият характер значително се различава във всеки конкретен случай. При леко протичане на болестта възниква при физическо натоварване, а при тежко присъства, дори и в състояние на покой.

Допълнително се откриват симптоми като болка, локализираща се в гръдния кош, и нарушение на общото състояние на болния.

Болки в гърдите не присъстват винаги. В някои случаи се появяват епизодично, а в други стават постоянни. Болният усеща слабост, бързо се уморява, страда от главоболие, температурата му се повишава.

Диагностика и лечение на болестта

Заболяването може да се заподозре само въз основа на съпътстващи оплаквания и данни за проведена лъчева терапия. Планът за прегледи и изследвания се състои от рентгенография на белите дробове и пълни кръвни изследвания.

Най-информативен метод е компютърната томография, която позволява по-точно определяне на границите на увреждането.

При това възпаление се назначава комплексно лечение. На първо място, се използват инхалационни кортикостероиди, които се назначават на кратки курсове. Допълнително се назначават антикоагуланти, ангиопротектори, средства за по-лесно отделяне на храчки, витамини.

При подозрение за присъединяване на вторична инфекциозна флора се изписват антибактериални препарати Също са показни физиотерапевтични процедури, дихателна гимнастика и т.н.

Профилактика

Основен метод за профилактика на увреждане на белите дробове от радиация при лъчева терапия е правилен подбор на дозите йонизиращо лъчение, системен контрол на кръвните показатели и на общото състояние на болния.