Как да изглеждате и да се чувствате страхотно с възрастта?

Всички искаме да изглеждаме добре когато остаряваме. И всички познаваме онази жена: тя е изтупана от главата до петите и се носи с осанката, която желае да има като отблъсква възрастта с всяка крачка. Та, какво прави тя и как постига това? Ето няколко начина как да се погрижите за кожата, косата и тялото си, така че да придобиете младежко самочувствие без значение колко са свещичките на тортата за рождения ви ден.

Пропуснете модната и скъпа грижа за кожата – в дрогерията можете да пропуснете коридора с медикаменти против стареене и да се концентрирате върху три продукта. Ако използвате слънцезащитен крем, ретиноид и овлажнител от 20-годишна възраст, кожата ви ще изглежда много по-млада в сравнение с тази на някой, който не ги използва. Прилагането на почистващи кожата медикаменти всяка сутрин е задължително, наред с това да пазите клетките си здрави и добре хидратирани. Ретиноидите са това, което прави магията на младата кожа. Дерматолозите ги препоръчват постоянно, защото витамин А, който те съдържат, помага на кожата ви да се чувства отново млада и стимулира колагена, който предотвратява появата на малки бръчки и гънки.

Тренирайте – каквато и да е вашата настояща мотивация да тренирате: за да се чувствате добре, да отслабнете, да се разтоварите от стреса – сега можете да добавите още една – да бъдете по-дълго млади. При проучване, проведено с по-стари възрастни хора, тези от тях, които тренират, психологически функционират по сходен начин с по-младите. Така че тренировките ви правят по-млади отвътре, а какво става отвън? Вашата кожа е най-големият орган в тялото ви и единствения, който можете да видите. Всичко, което е добро за тялото ви, е добро за кожата ви. И дори и да сте чували предупреждения, че някои тренировки (най-вече бягането) могат да причинят бръчки поради движението нагоре – надолу, то това не е вярно. Независимо какво обичате да правите: да бягате, плувате или скачате, продължавайте да го правите.

Не се крийте зад или под грима – ако имате бръчки, кафяви петна или торбички, най-вероятно се изкушавате да намажете на лицето си дебел слой основа и пудра. Подобна практика има негативни последствия в бъдеще. Гримът не може напълно да скрие остаряването. Тук повече не значи по-добър ефект. Вместо да го трупате, нанасяйте го на пластове.

Грижете се за ръцете си – лицето и ръцете ви са двете части от тялото, които получават най-много слънчева светлина. Но тъй като понякога сте по-ангажирани да мажете на дебел слой овлажнители и продукти против стареене на лицето си, то така то може да изглежда младо, но ръцете ви да се покрият с кафяви петна и бръчки. Същите продукти, които използвате за лицето си, могат да послужат и за грижа за ръцете ви. Така че когато използвате ретиноид през нощта, нанасяйте по малко на горната част на ръцете си. Също така когато сутринта използвате овлажнител, не ги пропускайте.

Прегледайте и променете стила си – още ли държите прическата си, с която сте били на бала? Много жени се стремят да избягат от рутината в стила им на обличане и това ги поставя пред риска да изглеждат така, сякаш са попаднали във времева дупка. В случая не става въпрос толкова за личния ви избор, колкото до това какво съобщение изпраща той на околните и на вас. Затова можете да промените стила си по начин, който да ви кара да се чувствате добре тук, сега и днес.