Течните диети примамват с това, че лесно се сравнително се спазват, а пресмятането на калориите също изобщо не е трудно.

Ако просто се следват инструкциите, тогава ще знаем с точност колко калории сме изяли и изпили.

Да, приготвянето на течни хранителни ястия е повече от лесно, ако основата за тях се купува от магазина, а не се замразяват супи под формата на пюре или смутита от десетки компоненти.

Освен това, днес не е проблем да си купим готов течен обяд, който ще съдържа всички необходими за организма вещества.

Защо течните диети може да са опасни за здравето

Течни диети в медицината

Хората виждат в течните диети удобно и полезно хранене. Повечето минават на такъв хранителен режим с цел да свалят излишни килограми или за прочистване на дебелото черво.

Течната диета се асоциира от повечето хора с добро здраве. Всъщност има голяма група хора, които се нуждаят от течна храна, но те биха предпочели наистина пълноценно хранене. Това са пациенти, на които течната диета е предписана от лекар.

Прозрачна течна диета

Строгата, или прозрачната течна диета, се състои единствено от прозрачни течности – вода, бульони, чай или ябълков сок, чисти газирани напитки от типа на спрайт и тоник.

При диабет прозрачната диета трябва да осигурява по 200 грама въглехидрати дневно, и те трябва да се разпределят равномерно, за да се контролират по-ефективно нивата на кръвната захар.

Подобен хранителен режим може да се назначи в следните ситуации:

  • Непосредствено преди изследване, като например, колоноскопия или преди някои видове оперативни интервенции;
  • След операции на стомаха или на дебелото черво;
  • На фона на диария, повръщане и болки в корема.

Преди колоноскопия може да се препоръча да не се употребяват прозрачни течности с червен или с виолетов цвят.

Здрави хора не трябва да са на прозрачна диета повече от 3 от 4 дни, тъй като е с твърде малко калории и може да доведе до сериозен недостиг на хранителни вещества.

Пълна течна диета

Друга разновидност на този хранителен режим е пълната течна диета. Състои се от течни храни, а също и от такива, които стават течни при стайна температура, например, сладолед.

Менюто за пълна течна диета е по-разнообразно, отколкото за прозрачна. В него влизат супи под формата на пюре, чай и кафе със сметана, мляко, захар или мед, сокове, мляко и млечни коктейли.

С разрешение на лекар в този списък могат да бъдат включени също течна овесена, пшенична или оризова каша, а също и месно пюре. Изключват се сирене, картофено пюре, сурови или готвени зеленчуци и плодове, които не влизат в списъка на разрешените храни.

Такъв хранителен режим е по лекарско предписание в следните ситуации:

  • При възстановителен период след панкреатит;
  • След операция за намаляване на размерите на стомаха за лечение на затлъстяване – като преходен етап от прозрачна диета към мека храна;
  • След други операции на стомашно-чревния тракт;
  • След дентална процедура или операция на челюстта за облекчаване на болезнените усещания, а също и в случаите, когато дъвченето не е възможно;
  • При загуба на част от зъб;
  • При счупване на челюстта.

Обикновено на такъв хранителен режим са пациентите от няколко дни до няколко седмици. Не се препоръчва да е по-продължителен.

Течна диета за отслабване

Създава илюзия за простота. Какво пък му е трудното? Разреждаш „прахче” в необходимото количество и го приемаш. Още повече, че тези прахчета се продават в аптеките и влизат в обширната категория „хранителни добавки за отслабване”. Но има и множество особености, които следва да се отчитат, когато течната диета се разглежда като начин за борба с излишните килограми.

Тялото не реагира на количеството приети калории. Но усещаме изядената храна. Храненето е процес, който се състои не само от постъпването на храната в организма. По време на хранене задействаме всички сетивни органи – използваме обонянието си, дъвчем, наслаждаваме се на вкуса.

Всяко от тези действия се отчита от нашия мозък, който създава картина за обилен и засищащ обяд. Течната храна не може да не ни осигури тази пълнота.

Рисковете на течните диети

Съществуват реални медицински причини, поради които може да се наложи течна диета. Но има и масова заблуда, че ако ядем само течни храни, така можем да отслабнем и да се справим с излишните килограми.

Подобно погрешно разбиране обаче може да доведе до сериозни здравословни проблеми. В течните храни няма фибри, затова ако се прекалява с тях, са възможни нарушения на чревната перисталтика и хроничен запек.

Освен това е трудно да си набавим целия спектър от хранителни вещества, когато сме на течна диета. Обикновено спазващите такива диети, без да се налага, се сблъскват с недостиг на витамини А, В1 и В12, а също и на желязо. Това трябва да се отчита и тези хранителни вещества да се приемат допълнително.