Предозирането с микроелементи е толкова вредно, колкото и недостигът, и дори повече. Само че за това се знае много малко.

Много хора смятат, че е по-добре да си набавят повече полезни компоненти чрез прием на хранителни добавки, отколкото с пълноценно хранене.

Но това е сериозна грешка. ф, а в някои случаи и до летален изход.

Тази ситуация се влошава и от факта, че сега се предлага огромно количество хранителни добавки, в които има микроелементи, които се предлагат без рецепта. Предозирането в такъв случай става много лесно.

Защо са опасни микроелементите в повишени концентрации

Полза от микроелементите

Здравето на човек пряко зависи от достатъчното количество витамини и минерали в организма.

Тези хранителни вещества, необходими на организма за нормално функциониране, се съдържат в хранителните продукти, водата и в околната среда.

За разлика от витамините, минералите не са сложни химически или органични съединения, това са прости елементи, основно метали, които могат да се разделят на 2 групи: макро- и микроелементи. Всеки елемент изпълнява своята физиологична функция и взема участие в биохимични процеси.

Минералите са важни за изграждането на тъканите на организма, на първо място на костните, за нормалното функциониране на храносмилателната, сърдечно-съдовата и нервната система.

Сред основните жизненоважни макро- и микроелементи са желязо, селен, йод, мед, калий, калций, селен, флуор, цинк, манган, хром и мобилден.

Излишъкът, както и недостигът на тези минерали, може да доведе до хронични заболявания и нарушения при функционирането на редица органи и системи.

Предозирането може да навреди

Повишаването на концентрациите на желязо се съпровожда със симптоми на увреждане на паренхимните органи, в които микроелементът се натрупва. Това може да доведе до постепенно формиране на цироза, развитие на захарен диабет и пигментация на кожата.

Желязото може да се натрупва в организма, вследствие на терапия с железни препарати в прекомерни количества или за прекалено дълъг период от време, повторни преливания на кръв, хроничен алкохолизъм.

Излишъкът от желязо може да възникне и заради наследствено заболяване – хемохроматоза, потенциално смъртоносно, съпровождащо се с отлагане на значителни количества желязо.

Предозирането с желязо е токсична, предизвиква повръщане, диария, увреждане на червата и на други органи.

Източник на желязо са много хранителни продукти – говеждо, риба, черен дроб, пилешко, фасул, соево брашно. Млечните продукти съдържат минимално количество желязо и не могат да се използват за източник, от който да си го набавяме.

Предозирането с полезен калций възпрепятства усвояването на цинк, който на свой ред отговаря, наред с медта, за половото и умственото развитие, а също и помага в борбата с вирусите.

Цинкът, както и витамин С, помага на организма да се справи с простудните заболявания. Но излишъкът от цинк може да отслаби имунната система.

Спиране на сърцето и кома от предозиране с калий и магнезий

Превишаването на нивата на калий в кръвта – повече от 5 милимола на литър може да е вследствие на нарушение на функционирането на бъбреците, задържането на калий в организма или неправилно преразпределяне на вътреклетъчния калий в кръвта.

Заболяването може да се предизвика от прием на препарати, предназначени за поддържане в норма на артериалното налягане и на нормалното кръвообращение в сърцето, черния дроб, бъбреците и в главния мозък.

При лека хиперкалиемия се наблюдават нарушения на сърдечния ритъм и като цяло отсъства симптоматика, но сериозното повишаване на нивата на минерала – над 6 милимола на литър, могат да имат неблагоприятни последствия за организма. Стига се дори до спиране на сърцето.

В такава ситуация е необходимо венозно инжектиране на разтвор на хлорид или на калциев глюконат.

След желязото, калция и калия един от най-важните микроелементи е магнезият, който участва в ключови биохимични процеси и се съдържа в много органи. Магнезият е незаменим при образуването на адреналин и серотонин.

Достатъчно е нивата на магнезий в кръвта да са от 0,53 до 1,11 милимола на литър. Излишъкът от минерала възниква обикновено при прием на синтетични добавки и води до аритмии, гадене и повръщане. При концентрация на минерала над 5 милимола на литър може да предизвика кома и спиране на сърцето.

Как може да се избегне предозиране с минерали

Най-добрият начин да се избегне предозиране или да се попълни недостига на минерали, е да се осигури пълноценен хранителен режим.

Вземането на решение какви добавки да се приемат, е добре да се направи след консултация с лекар и назначените изследвания. Само така може да се определи какви витамини и минерали не достигат на организма.