За да ни радва винаги красотата на ръцете и безупречността на маникюра, е необходима комплексна грижа за кутикулата, която може да се осигури от натурални масла.

Кои масла помагат за поддържане на здрави и красиви нокти

Кутикула и здраве на ноктите

Важността на кутикулата се подценява от много жени, това не е само излишна кожа в краищата на ноктите, а предпазва мекият слой кератин, от който се състоят ноктите.

Ако кутикулата е в добро състояние, ноктите растат равни, здрави и красиви. Ако обаче нещо не е както трябва – липсват достатъчно витамини, минерални вещества, качествено овлажняване, то страдат и ноктите. Ето защо трябва да се грижим внимателно за кутикулата.

Използването на крем за овлажняване на суха кожа може да е недостатъчно. Важен елемент за грижата за кутикулата, който се пропуска, е използването на масло.

Някои от ползите на маслата за кутикули са създаване на силни и гъвкави нокти, стимулиране на техния растеж и помощ при запазване на устойчивостта на маникюра.

Маслата за кутикули обикновено по-бързо и по-лесно попиват. Масло от жожоба, арган, роза, са едни от най-добрите. Благодарение на малките по размер молекули тези масла могат да проникнат по-дълбоко в кожата,  като повишават ефективността на други полезни съставки.

Кремове и лосиони е по-добре да се използват, когато има възможност да попият напълно, например, преди лягане.

Топ 10 масла за здрави нокти

Следва да имате предвид кои са 10-те масла за ноктите и кутикула, които ще направят маникюра ни безупречен и красив.

За омекотяване и подхранване на суха кутикула

Най-лесният начин за омекотяване на суха кутикула – да се направи вана за ръце с топла вода и добавяне в него на лимонов сок, и да подържим ръце за 7-10 минути, след което да нанесем натурално масло за кутикула и меко да масажираме.

Ако повтаряме процедурата често кутикулата на ноктите ще бъде здрава и добре овлажнена.

1.Масло от жожоба

Едно от най-добрите масла за възстановяване и омекотяване на суха кутикула. То е с малък размер молекули и затова лесно прониква във вътрешните слоеве на кожата и задържа водата в нейните слоеве.

Богато е на витамини Е и от група В, това масло спомага за възстановяване на увредения колаген в слоевете на кожата, подобрява здравината на ноктите и способства за оптималния им растеж.

Също е и отлично масло носител, тъй като способства за по-добро поглъщане на средството, което впоследствие ще се нанася. Тези, които използват в грижата за ноктите етерични масла, трябва да използват маслото от жожоба като базово.

2.Сусамово масло

Удивително масло с високи овлажняващи свойства. Подходящо е за груба и суха кутикула. Богато е на хранителни вещества, подхранва кожата с минерални вещества и с мастни киселини, които действат като защитна бариера.

Също е отлично антибактериално, противогъбично и противомикробно средство.

3.Арганово масло

Аргановото масло добре овлажнява и омекотява кутикулата, помагайки й да остане здрава и гладка.

За активен растеж на здрави нокти

Освен грижата за кутикулата, е важно да се обръща внимание и на ноктите, като се смазват. Това ги прави силни, здрави, ускорява се растежа.

Няколко капки масла се нанасят на нокътните пластини, след което леко се втриват с масажни движения.

4.Зехтин

Целебно масло с интензивно овлажняващи свойства. Богато на витамин Е, то подобрява минерализацията на костите, помагайки на ноктите да растат по-бързо.

Укрепва слабите нокти и омекотява кутикулата, като повишава гъвкавостта на ноктите. Така се предотвратява случайно счупване.

5.Масло от сладък бадем

По естествен начин възстановява здравината на кутикулата и на ноктите. Богато на незаменими Омега мастни киселини и витамини Е, А, В1, В2 и В6.

При нанасяне на ноктите създава бариера, която предпазва от сухота, начупване, а това на свой ред придава на нокътните пластини естествен блясък и ефективно омекотява кутикулата.

6.Маслен разтвор на витамин Е

Силен антиоксидант, възстановява слабите нокти и намалява риска от счупването им, дълбоко овлажнява и подхранва кутикулата. Също е и антисептик, лекува ранички и възпаления около ноктите.

За защита на ноктите и кутикулата от инфекции

Най-силна защита на ноктите осигуряват етеричните масла, тъй като са концентрирани. Не трябва обаче да се използват в чист вид, а да се смесват с т.нар. базови масла. Едно от проверените – това е рициновото масло.

7.Рициново масло

С по-гъста консистенция от останалите масла, което го прави идеално за дълбоко овлажняване и подхранване на кожата. Укрепва и защитава ноктите, увеличава тяхната здравина и гъвкавост. Също притежава противогъбични свойства, благодарение на които може да се бори с инфекции.

8.Масло от чаено дърво

Силен антисептик, който може да предотврати появата на гъбички и помага за възстановяване и укрепване на увредените или обезцветени нокти.

9.Масло от мащерка

С противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални свойства.

10.Масло от синя вратига

С противогъбични свойства, помага за излекуването на гъбични инфекции не само на кожата, но и на ноктите.