След раздяла трябва да мине време. То не само лекува, но и помага за създаване на благоприятна почва за нова връзка. Но готови ли сте за такава? Експертите отбелязват 16 признака, че отново можете да започнете да излизате с потенциални партньори.

Как да познаем, че сме готови за нова връзка

1.Въвели сте ред в дома си

Докато в дома ви са чехлите, бельото и четките за зъби на бившата ви половинка, не сте готови за нова връзка. Това означава, че точка в отношенията все още не е поставена и някъде, в дълбините на душата ви все още тлее надежда.

Не трябва да се започва нова връзка, докато жилищното пространство не принадлежи само на вас, смята докторът по философия Елинор Робин.

2.Не изпитвате нужда да говорите с бившия

Веднага след раздялата много хора се фокусират върху бившите партньори, превъртат през ума си сюжети, свързани с тях, търсят обяснения и виновни.

Ако този монолог все още върви в ума ви, се нуждаете от още време.

3.Спокойно се отнасяте към самотата

Едно от най-трудните неща, които трябва да направите след раздяла, е отново да свикнете към самотата. Ако ви е нужна половинка само защото ви е трудно да бъдете сами, часът ви още не е дошъл.

Връзката с нова половинка не е нещо, в което трябва да се хвърляме през глава.

4.Не се ядосвате вече

Разбира се, имате пълното право да се ядосвате на своята бивша половинка след раздяла, особено ако това се е случило не по ваша вина. За да не теглите този товар в новата връзка, трябва просто да го пуснете.

5.Признавате своите грешки

Ако все още не обвинявате бившата си половинка за това, че е виновна за раздялата, означава, че не сте готови за срещи с потенциални партньори.

Това може да звучи обидно, но не трябва да започваме нова връзка, без да сме си признали вината, а такава със сигурност имаме, тъй като не всички сме идеални.

Когато признаваме собствените си грешки, можем да избегнем повторение на негативния сценарий с друг партньор.

Ако всичко, което искате, е да засегнете своя бивши партньор с бърза нова връзка, тогава постъпвате неправилно, убеден е докторът по философия Елинор Робин.

Освен това никой не би искал да бъде използван като средство за отмъщение за друг. И веднага щом разбере, че е бил използван, това ще прекъсне всички връзки.

6.Самооценката ви зависи от чуждото мнение

Ако вашето мнение за себе си е свързано с името на бившата ви половинка, това не вещае нищо добро за новата връзка. Не сте готови за нова връзка, докато любовта и уважението към вас самите не се върнат.

Ако побързате, тогава отново ще може да се окажете в същата зависимост и роля или да повторите предходния сценарий.

7.Готови сте да се срещате с различни потенциални партньори

Клиничният психолог Джон ДеЛука препоръчва след раздяла да отделим малко време, за да си изясним с какъв тип човек сте имали работа и колко е подходящ точно за вас?

Това ще ви позволи да избегнете грешки, при които всеки следващ партньор до болка ви напомня на предходния и ще разкъсате порочния кръг.

Ако връзката е приключила, е възможно още в началото да е била обречена.

8.Не се разстройвате, когато виждате чуждото щастие

Тези, които са преживели раздяла, трудно могат да приемат, че тяхната половинка може да е щастлива без тях. Ако снимките на бившия в социалните мрежи ви разстройват, не сте готови за нова връзка.

9.Критични сте към приложенията за запознанства

На всеки човек му е приятно, когато околните го смятат за привлекателен. Но ако сте започнали да използвате приложения за запознанства, за да повишите самооценката си или да докажете на себе си, че сте още способни на нещо, тогава не сте готови да продължите напред.

Нормалната връзка се гради на уважение и любов, а не на опити да се утвърдим за чужда сметка.