Повечето от нас най-вероятно смятат, че катаракта се развива само при възрастни хора. Но при деца тази патология на зрението също не е изключена, като може да присъства както от раждането, така и да възникне по-късно.

Катаракта – това е тъмна област в лещата на окото. Ако това помътняване е голямо и плътно, то влияе на зрението – това, което се вижда става размито или пък катаракта напълно блокира зрението. Защо тази патология се случва при деца и какво в този случай може да се направи?

Детска катаракта – защо възниква

Децата могат да се появят на бял свят с катаракта – тогава се нарича вродена. Това означава, че лещата не се е формирала по начина, по който е трябвало, по време на бременност.

Катаракта е половината от всички зрителни дефекти при новородени. Тази патология може да възникне напълно случайно или под влияние на различни причини. От известните на науката фактори се разграничават:

  • Хромозомни дефекти, например, катаракта често се среща при синдром на Даун;
  • Метаболитно заболяване;
  • Захарен диабет преди и по време на бременност;
  • Прием на някои препарати;
  • Вътреутробни инфекции – честа причина е рубеола при майката и други инфекциозни заболявания.

Вродената катаракта може да се прояви също като изолирана семейна аномалия, която се наследява по автозомно-доминантен тип.

Придобита катаракта е тази, която се е появила след раждането. В такъв случай причината може да остане неизяснена.

Най-често провокатори на патологията са травми на очната ябълка, диабет при детето, усложнения от инфекции на очите и зрителни нарушения, лъчева терапия и прием на стероидни хормони.

Можем ли сами да забележим катаракта при детето

Всичко зависи от размерите на патологията и нейното местоположение.

Катаракта може да бъде ядрена – тоест да се локализира в центъра на лещатата, субкапсуларна и кортикална, които засягат предната или задната капсула.

Катарактата може и да не можем да забележим сами – за откриване често е необходимо изследване на очното дъно или офталмоскопия. Ако видим, но това не става винаги, вътре в зеницата на детето сиво или бяло петно, тогава трябва да се обърнем към лекар.

Много е важно редовно да се проверява зрението на детето. Колкото по-рано се открива катаракта, толкова по-добро ще бъде зрението в дългосрочна перспектива.

Първият скрининг на зрението следва да се проведе, когато детето едва се появи на бял свят. Лекарят проверява очите за наличие на катаракта и на други проблеми.

Проверки на зрението се провеждат през целия бебешки период и през детството при профилактични прегледи при офталмолог.

На децата им е трудно да разкажат на своите родители за проблемите си със зрението. Възможно е и, дори да не знаят, че нещо не е наред, защото не са запознати с различни варианти.

Когато по-голямо дете се опита да обясни, то може да каже, че не вижда толкова добре, колкото по-рано, че вижда всичко двойно или че светлината е твърде ярка.

Може и да е обратното – всичко вече да не му е толкова цветно, както по-рано.

Когато детето навърши 4 месеца, то трябва вече да се оглежда в стаята, да проследява различни неща с очи. Ако не го прави, запишете час при офталмолог.

Диагнозата катаракта се поставя с помощта на биомикроскопия на очите, безконтактно изследване. За откриване на особеностите на патологията също е необходима оценка на остротата на зрението, на вътреочното налягане, на очното дъно и на полезрението.

Единствен метод на терапия на катаракта е операция за нейното премахване. Добрата новина е, че такава невинаги е нужна.

Ако катаракта при детето е малка и не влияе на зрението, може да не е нужно да се премахва, или поне не по спешност.

Ако пък патологията наистина влияе на зрението, то катарактата следва да се премахне възможно най-бързо. В противен случай зрението е възможно сериозно да пострада в дългосрочна перспектива.

Как се извършва операцията при деца

При децата такива оперативни интервенции се провеждат под пълна упойка, така че те не усещат и не запомнят нищо. Използват се специални инструменти за проникване в мястото на локализация на катаракта и за премахването ѝ през миниатюрен разрез.

Вариантите след това са да се имплантира изкуствена леща, мека или твърда, да се коригира зрението с очила или с лещи, без да се имплантира леща.