Помните ли този момент от юношеските ви години – нагласена, с невероятна прическа, сте тръгнали в студена вечер за среща, а майка ви, нарушавайки триумфът на появата ви пред гаджето, крещи от прозореца – „Слагай си шапката или се връщай обратно!“

Опитът да изненадате вашето момче се проваля, но пък здравето ви най-вероятно е спасено. Защо е толкова важно да пазим главата ви от въздействието на ниските температури? Кога известната фраза – „Дръж краката си на топло, а главата на студено!“ – не работи за вас.

Съвременните модерни момичета са свикнали да ходят през зимата без шапка на главата. Според тях е глупаво да се прикриват пищните къдрици, да се разваля прическата, а и косата трябва да се мие по-често.

Тези аргументи са разбираеми, но не оправдават риска. Жертвите в името на красотата и удобствата, могат да доведат до развитието на сериозни заболявания. Готови ли сте да жертвате своето здраве, заради няколко часа съмнителен блясък?

Много тийнейджъри не разбират майчините заплахи относно неизпълнението на нейните изисквания по повод слагането на шапката. Но да се отговори еднозначно на въпроса – задължително е да се държи топло на главата при студено време или не, е невъзможно. Това зависи от няколко фактора.

Възпитание – колкото и изненадващо да звучи, но е много важно, колко ви е възпитавала майка ви до момента, докато сте започнали да вземате самостоятелно решение за носенето на шапка.

Ако през цялото си детство, до 14-15 години, са ви държали на топло и възрастните са ви слагали по няколко ката топли дрехи и шапки, то решението да свалите шапката при студено време може да доведе до неблагоприятни последствия що се отнася до вашето здраве.

Главата ви е привикнала към топлина и уют, който ѝ е бил осигуряван от шапката, затова реакцията при отсъствието на този аксесоар може да не бъде еднозначна.

• Количество коса – плътността и гъстотата на косата също играе немаловажна роля при определяне на необходимостта от носенето на шапка. Ако имате гъсти къдрици, то те ще защитят главата ви от незначителни студове – има се предвид температура на въздуха, която е достатъчно комфортна, и не възниква желание да се сгрявате.

• Времето – кучешкият студ, съпровождащ се с висока влажност и със силни пориви на вятъра, е реален повод да си сложите шапка. Повярвайте, че за външна красота в такива условия не може да се говори. Трябва да се концентрирате върху това да опазите здравето си.

• Двигателна активност – ако ви налага да прекарате няколко часа на студа без движение, то със сигурност шапката е необходима част от облеклото. Травматолозите биха ви предупредили, че шапката, особено ако е с дебела подплата, може да ви предпази от увреждане на главата при падане върху заледена повърхност.

Възможни последствия от ходенето без шапка

Стоенето навън без тази полезна част от облеклото често се последва от:

1. Отслабване на имунитета – през зимата организмът страда от недостиг на витамини и минерални вещества за поддържане на защитни функции от различни заболявания, най-често простудни. Поради тази причина отказът от носенето на шапка увеличава риска от разболяване.

2. Остри респираторни вирусни инфекции – ухото и носоглътката са свързани помежду си със слухова тръба. Охлаждането обикновено предизвиква често смъркане с носа, слузта постъпва в това свързващо звено и се застоява там, като представлява идеална среда за развитие на бактерии.

3. Влошаване състоянието на косата - охлаждането на скалпа може да предизвика силен косопад.