В известна пословица се твърди, че малките деца са малка беда. От малките деца кой знае какви проблеми не могат да се очакват, но децата пораснат, тогава на родителите сън не ги хваща.

Като цяло това е така – повечето от грижите на родителите с деца в ранна възраст са свързани с физиологията на детето, как да го сложат да спи, да го накарат да хапне или престане да капризничи и да се облича за разходка.

Малките пакости, неголемите простъпки изглеждат мили и влизат в семейните легенди. Но с развитието на детето, неговият растеж някои поведенчески аспекти могат да станат основа за сериозни отклонения в поведението, които не могат да бъдат определени като мили.

Кои са 3-те проблемни особености, които не могат да се игнорират в поведението, дори и от съвсем малки членове на семейството.

Развитие на детето – особености на психиката

Развитието на детето както и на всеки организъм започва от най-ранна възраст. И от гледна точка на физиологията, и от тази на психологията всички ние започваме с малки крачки, като достигаме своите резултати. Някой просто се е научил да ходи, друг е поставил световен рекорд.

Всичко зависи от индивидуалните особености и от родителите, от хората, които ще помагат, насочват към постигането на целта. Или обратното, ще спират развитието и ще обучават към друг начин на придвижване.

Ако става въпрос за ходене, то всичко е очевидно – за всеки човек е повече от желателно да се научи да ходи. Но когато се разглеждат въпроси за психическото развитие на децата, то подкрепата на родителите на малките и до определен забавни простъпки може да предизвика големи проблеми в бъдеще.

Например, от малките хитрости и фантазии на малкото дете е възможно да израсне постоянна склонност да послъгва, която влияе на личността и на характера.

Какви проблеми в поведението на децата не трябва да се игнорират?

Леките нарушения в поведението е по-лесно да се поправят в самото начало, при тяхната поява, докато не са се закрепили и не станали насочващи в развитието на детето. Да се видят е доста просто, и отучването на децата в ранна възраст също не представлява трудност.

Агресия и грубост в играта с деца и възрастни

Детето, неспособно да се справи със своите чувства, може да се кара с другите, в опит да изрази своето несъгласие. Обикновено подобни действия бързо се пресичат от родителите.

Но трябва да се обръща внимание и на по-скрити проявления на депресията – щипане, блъскане. В противен случай към зряла възраст агресивното поведение ще се превърне в навик, изкореняването на който ще бъде много трудно.

Намеса в разговорите на възрастните

Децата трябва да осъзнават, че извън критични ситуации разговорите на другите не трябва да се прекъсват.

Ако с приятели това правило детето усвоява по собствения си пример, то в семейството, където мнението или желанията на малките се поставят над разговорите на възрастните, малчуганите растат с усещането, че са нещо много повече от останалите.

Игнориране на молбите на родителите

За това поведение на децата психолозите, дори имат специален термин – избирателно слушане. Понякога детето слуша, а друг път – НЕ.

Когато стане въпрос за бонбони и анимационни филми детето чува и шепот от другата стая, а за миенето на зъби и ранното лягане трябва да се повтаря по 10 пъти.