Никой не спори, че ранната есен и късната пролет е много по-комфортно да се тренира навън, отколкото в лятната жега.

Но дори и ако в района, където живеете, най-горещият период на годината върви по класическия сценарий – с пек около обяд и задух вечерта, това не е повод да се отказваме от обичайните тренировки на открито.

Дори през лятото фитнесът може да дава резултати и да носи удоволствие, ако се отчитат определени фактори и се спазват някои правила.

Фитнес и полиноза – съвместими ли са?

Страдащите през лятото от алергия към тополовите пухчета или прашец от растения по-рядко излизат навън през деня, когато концентрацията на алергените във въздуха достига максимални стойности.

Но дори и тези, които не са запознати с полинозата, могат да се сблъскат с хрема, кашлица и сълзене по време на тренировка, особено при горещо време.

Разбира се, проблемът трябва да се разреши в противен случай трябва да спрем тренировките, докато не прецъфти амброзията или някой друг плевел.

Физическо натоварване и свързаното с него повишаване на кръвно и пулс

Не е тайна, че по време на тренировка се повишават кръвното и пулса, но заедно с повишаването на температурата на въздуха, това може да доведе до претоварване и най-различни неприятни последствия.

Повишаване температурата на въздуха над 30 градуса води до задух, световъртеж, ускоряване на сърдечния ритъм, поява на усещане за притискане в гърдите, особено при хора с болно сърце.

При горещо време, дори и хората, които никога не са имали проблеми със сърцето, в пълна степен усещат всички прелести на тези симптоми, тъй като изгорелите газове, изпаренията от асфалта водят до хипоксия.

А това се последва от най-различни проблеми със сърдечно-съдовата система, като се започне от тахикардия и се стигне до инфаркт.

Затова е важно да си следим пулса и кръвното по време на изпълнение на упражненията, а това означава, че за летните тренировки няма да е лошо да си закупим пулсометър.

Какви упражнения са за предпочитане при недоспиване?

Малко хора успяват да се наспят в горещите летни нощи, но хроничното недоспиване влошава фитнес резултатите, което потвърждават многобройните изследвания.

Вялост, слабост, апатия сутрин, понижаване на концентрацията и работоспособността по никакъв начин не подобряват ефективността на фитнеса, а също и забавят отслабването.

Недоспалият трениращ се опитва да се върне към живота с въглехидратна храна, като набляга на всевъзможни захарни изделия, сладкиши, което само затруднява процеса на справяне с излишните килограми.

Затова наспиването е толкова важно, за да бъдат от полза упражненията и да има резултат от тях. Охладете стаята преди лягане, направете си дихателна гимнастика и си сложете тапи за уши, за да не ви разсейват никакви странични звуци от отдиха.

Какво още може да попречи на пълноценната тренировка?

Ако предпочитате бягане не по улиците на задушния град, а в парка или в близката гора бъдете готови за атаки на комари и на други кръвосмучещи.

Отделената при тренировка пот и миризмата привлича комарите, а това означава, че шансовете да не бъдете ухапани съществено се понижават. Освен това, разходката в гората може да ни докара кърлеж, чието ухапване е много по-опасно от това на обикновения комар.