1. Има 3 пъти по-голяма вероятност левичарите да станат алкохолици от десничарите

Още през 70-те години е проведено научно изследване, ръководено от психологът Пол Бъкан, според което хората, използващи лявата си ръка повече са по-склонни да употребяват алкохол от мнозинството десничари.

В проучването са взели участие около 47 души, 7 от които били левичари. Впоследствие са проведени още и още проучвания, при които също се забелязват подобни прилики.

Въпреки че според Пол Бъкан тези съвпадения са чиста и проста случайност, то ученът Кевин Дж. М. Дени от Икономическото училище в Дъблин, не мисли така. според него съществува научно доказана връзка между това коя ръка използваш повече в ежедневието си и върху това колко пиеш.

Професори изказват дори предположението, че причината е, че мозъкът на левичарите работи по различен начин от този на мнозинството и това ги кара да се чувстват стресирани в обществото на десничарите – а стресът, от своя страна ги водел до употребата на алкохол.

Това твърдение обаче не е официално потвърдено и въпреки, че не съществува такова все още, си остава факт, че огромна част от хората, които посягат към чашката са всъщност левичари.

2. Левичарите са по-добри от десничарите в някои спортове

Тенис на корт, плуване, бокс, бейзбол – едни от най-разпространените спортове, разпространени сред „лявата“ половина на обществото.

Проведено е проучване, което показва, че около 40% от най-добрите играчи на тенис на корт са всъщност левичари. Това е така, особено при този спорт, бокса и бейзбола, защото играят изненадващо – човекът срещу тях най-вероятно е тренирал с други десничари, също като него и той не очаква ударите да идват под ъгъла или от посоката, характерна за левичарите.

Това е една от причините, те да са едни от най-добрите – в подобни спортове и най-малката разлика или най-малкото неточно изчисление може да предизвика тежка загуба.

3. Майките на повечето левичари са били над 40-годишни, когато са забременели с тях

Съществува около 128% по-голяма вероятност, според някои научни проучвания, да родите дете, което да работи по-лесно с лявата си ръка, отколкото с дясната, ако сте минали не 20-те, а 40-те години.

Това бе открито от учени от Университетът на Британска Колумбия, които решават да направят изследване, в което взимат участие около 2 200 души.

Според учените и професорите, причината е по-високите нива на стрес, на които е изложена, за жалост, всяка по-възрастна жена и които все повече и повече се увеличават с времето.

4. Левичарите имат по-силна интуиция, а десничарите са по-добри в логическото мислене

Това е свързано с факта, че докато при десничарите доминиращото полукълбо на мозъка е лявото, то при левичарите е точно обратното – те най-вече използват дясното.

Докато дясното полукълбо прави човека по-креативен, повече ориентиран към изкуствата, позволява му да използва въображението си и като цяло, отговаря за тази част от живота ни, свързана с творчеството, музиката, изкуството и т.н., то лявото, което е характерно за повечето, хора използващи най-много дясната си ръка, ги прави по-аналитични, по-добри в математиката, разчитащи повече на логиката, и много по-малко на интуицията си.

И е изключително трудно за левичарите да се научат на ред и да се приобщят към така разпространеното логическо мислене, което се цени в съвременния живот.