Стареенето е вътрешен процес, обусловен от намаляване на синтеза на хормони, потискане на функциите на органите и на системите на човешкия организъм.

Този процес е невъзможно да се спре, тъй като е естествен и неизбежен. Но отдавна е установено, че някои хора стареят по-бързо и изглеждат по-възрастни от своите връстници.

Разбира се, това до голяма степен зависи от генетични фактори, но и начинът на живот не е на последно място. Има някои ежедневни предмети, ускоряващи процеса на стареене, кои са те.

Какво у дома ни приближава по-бързо към старостта

1.Дълго стоене пред компютъра

Във века на електронните технологии компютър има на практика във всеки дом. Но трябва да се знае, че навикът да се стои дълго пред монитора може да навреди на външността.

Според известен британски козметик дългият престой пред компютъра ускорява процесите на стареене. Офис служителите са изложени на риск от ранни бръчки, двойна брадичка и „гъша шия”. А проблемът е в недостатъчното движение и характерните мимики.

При концентриране и анализ на възникналите задачи, човек сбръчква вежди, вследствие на което се появяват бръчки между тях.

А при навеждане на главата към клавиатурата се скъсяват мускулите на шията, което създава предпоставки за възникване на двойна брадичка.

Продължителната работа пред компютър се последва не само от ранни бръчки, а се нарушава функцията на множество органи и системи, стойката също страда. Повишава се риск от развитие на хемороиди, разширени вени и тромбоза, синдром на сухото ухо.

Основната профилактика на всички тези заболявания е движение, гимнастика, сред които за очите. За да не се състаряваме преждевременно е необходимо да прекарваме повече време на чист въздух.

2.Мобилният телефон предизвиква ранно стареене

Липсват доказателства за вредата от електромагнитното поле на мобилните телефони, но учените съветват контактите със смартфона да са дозирани.

Проблем може да възникне от евентуалната зависимост, която може да се развие, особено при деца и тийнейджъри.

Вместо да си играят навън, те прекарват голяма част от времето си вътре вкъщи в гледане на клипчета, пишат си по чата с приятели, а това е пътят към наднорменото тегло и затлъстяването.

За съжаление, борбата с вече формирала се зависимост е много трудна, проблеми се създават и за децата, и за родителите.

3.Здравето и красотата под заплаха, заради шума

Шумните съседи и изобщо всеки шум над 60 децибела не се отразяват благоприятно на здравето, а също на външността.

Учени от Швейцария изследвали влиянието на силните шумове върху функционирането на сърдечно-съдовата система.

Вниманието им било насочено към семействата, които живеели в близост до железопътни линии, летища, натоварени градски булеварди и предприятия, които генерирали шумово замърсяване.

В резултат учените стигнали до извода, че жените стареят с 30% по-бързо, когато се излагат на силни шумове.

Шумовият съпровод принципно негативно влияе на организма, като е основна причина за хронична умора и депресия.

При липса на възможност за преместване на друго място, остава само едно – закупуването на тапи за уши. А с шумните съседи можем да се борим по законен ред.

В повечето населени места има приети наредби на Общинските съвети, с които се регламентира защитата от шум в периодите от 14 до 16 часа през почивните дни и от 22 до 7 часа сутринта всеки ден.

Несъобразяването с тези разпоредби, които са задължителни на основание, приетата през 1991 г. Конституция, се последва с издаване на наказателни постановления за налагане на глоби в порядъка на 150-300 лева, в зависимост от населеното място.

4.Спарче – защо краде младостта ни

Спарчето е основно средство за поддържане на личната хигиена, и само по себе си не може да представлява заплаха за младостта, затова не трябва да бързаме да го изхвърляме.

Преждевременно стареене предизвиква прекаляването с хигиенните процедури. На повърхността на кожата има невидим слой, като мазен естествен крем, който предпазва епидермиса от негативното въздействие на външните фактори.

Спарчето отстранява този защитен слой и излага на риск кожата, затова не трябва да се използва повече от веднъж седмично.

5.Битова химия – защо е опасна за красотата

Жените, които постоянно чистят нещо, рискуват здравето и младостта си, тъй като почистващите средства е възможно да предизвикват раздразнения на очите, на лигавиците на носа и на носоглътката. И така допринасят за по-бързо състаряване на кожата.