По-добре да се потим по-малко, но по-често.

Тренираме веднъж на няколко дни, но през останалото време се движим малко, а почивните дни прекарваме пасивно. И в крайна сметка спортът не ни носи особено голяма полза. Проблемът е, че неправилно разбираме каква е физическата активност и защо не ни е нужна.

Колко трябва да тренираме, за да сме здрави

Защо са ни необходими упражненията

Развитието на технологиите реши проблема с изнурителния ръчен труд, но създаде нов. Всяко следващо поколение води все по-заседнал начин на живот.

Изследователите стигнаха до заключението, че при далечните ни предци нормалното ниво на физическа активност в пъти превишава нашата. Обемът работа, необходим за оцеляването в древни времена, бил огромен.

Трябвало да се търси храна, вода, да се ловува, да се строят укрития, да се правят инструменти и да се вземат мерки за защита от хищници.

Затова и хората, които са живели в древността, са били по-здрави и по-силни от спортистите, участващи по Олимпиадите днес.

Преди около 100 години животът започва да става много по-лесен, а у нас може би това се случва доста по-късно – около 2000 г. Най-лесно живееше българинът в периода 2006-2008 г., тогава много наши сънародници успяха да реализират българската мечта.

Все още много от нас продължават да ходят да пазаруват пеша, но не са малко и тези, които ходят с автомобила до магазина.

Миенето на подове, цепенето на дърва и прането на ръка също са част от ежедневието на много наши сънародници.

Съвременният живот в големия град не предполага подобни натоварвания. Основно средство за придвижване е автомобила, а разходките пеша останаха само за през уикенда.

Движим се по-малко, отколкото родителите ни, от съображения за удобство и безопасност и от собствено желание.

През 20-ти век за почистване на килим, трябваше да се извади на терасата или на двора и да се тупа на ръка около половин час. Днес има роботи прахосмукачки, които правят всичко това вместо нас.

И ако до преди 20 години и дори по-малко за почистването на килима в хола са се изгаряли около 200 калории, то за пускането на прахосмукачката робот са необходими само 0.2 калории.

Защо периодичното посещение на фитнес не помага

Повечето общопрактикуващи лекари активно пропагандират идеята за редовни физически упражнения сред своите пациенти.

Проблемът е в това, че съвремието ни кара да търсим най-лесното и максимално ефективното. Затова Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции се опитват да ни мотивират с обещания, че за да се поддържаме в добро здраве, е достатъчна минимум физическа активност.

С новия устройствен правилник на Министерството на здравеопазването, приет в края на март, дори бе създадена дирекция „Промоция на здраве, профилактика на болести и зависимости”. В чл. 35 на устройствения правилник са изброени над 30 функции на новата дирекция.

В т. 26 на същия член са залегнали помощни функции на дирекцията във връзка с промоцията на здравето и профилактика на хронични заболявания, определят се като незаразни, които се предизвикват от вредни навици.

Първият от посочените рискови фактори е недостатъчната физическа активност и след това се изброяват тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Официалните препоръки за 150-те минути спорт седмично за първи път у нас придобиха популярност, като превод от публикации в американски медии и медицински издания. 

И едва през 2019 г., превенцията на ниската физическа активност стигна и до ниво правителство, като залегна в устройствения правилник на Министерството на здравеопазването.

150 минути – това са 30 минути занятия 5 седмично. За някои и това е много. Но има и друго предположение. Кампания на министерството на здравеопазването на Великобритания върви под надслов „10 минути бързо ходене също е физическа активност”. 

И в поясненията се посочва, че може да понижи риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, деменция и някои видове рак.

Физическа активност е необходима ежедневно, а не само по няколко пъти седмично, и то за по 30 минути.

Трябва да се използваме всяка възможност да се поразходим и да се пораздвижим, това е възможно при желание, дори и след обедната почивка.