Много хора познават усещането, когато вътрешно чувстват, че постъпват правилно, или разбират, че даден човек ги лъже, макар и всички наоколо да твърдят за неговата честност. Кои са случаите, когато може и трябва да се доверим на интуицията.
Интуицията помага много пъти на психоложката Марджи Уорел, когато навършва пълнолетие, тя тръгва да обикаля по света. Със себе си взема само раница и жажда за приключения. По пътя тя среща най-различни хора, у нея се сформира 6-то чувство, което подсказва на кого може да се довери и от кого е по-добре да се предпази.
Много добре си спомня как човекът, с когото пътувала във влака, я откарва на мястото, където трябва да се срещне със своите приятели. От жп гарата, на която пристигнала, трябвало много дълго да пътува с кола или с автобус, но било събота, автобусите минавали на рядко, а такситата – прекалено скъпи. Родителите навярно биха изпаднали в ужас, ако разберат, че дъщеря им скача в колата на първия срещнат. Но младата жена усеща, че този човек наистина иска да ѝ помогне, и интуицията не я лъже.
Тя обикаля Европа, Азия и Африка. Няколко пъти среща хора, които ѝ се струват ненадеждни, и се опитвала всячески да ги държи по-далеч от себе си. Интуицията не я подвежда нито тогава, нито през следващите години, когато придобива популярност по цял свят.
Днес хората започнаха да се страхуват от непознати и да се пазят от необичайни ситуации. И вече не могат да различат реалната опасност от тази, която съществува само в тяхното въображение.
Постоянният страх ограничава тяхната способност да оценяват рисковете, намалява проницателността и броя на възможностите. Важно е да спрем да се страхуваме и да започнем да се вслушваме в интуицията си. Ето и основните моменти, на които да обърнем внимание.
1. Аз мога
Ако в дълбините на душата си знаете, че можете, то от какво да се боите, не позволявайте на страха да ви попречи. Подгответе се забравете за съмненията, доверявайте се на това, което чувате и започнете да действате.
2. С тялото ми нещо не е както трябва
Повечето предчувствия се съпровождат с физически усещания, от мушички до затруднено дишане. Това са сигнали, че се случва нещо неправилно. Не ги игнорирайте.
3. Аз съм в опасност
Всеки има подсъзнателни радари, които обръщат вниманието ни към хората и местата, които могат да застрашат безопасността. Понякога се чувстваме зле в компанията на тези, които се отнасят негативно към нас. Ако искаме да стоим по-далеч от тях, тогава така и трябва да постъпим.
4. Така и трябва да бъде
Звучи странно, но колкото по-малко анализираме всички ЗА и ПРОТИВ, толкова по-голяма е вероятността да вземем правилно решение. А колкото по-подготвена и изстрадана изглежда постъпката ви, толкова повече ще ви устройва в дългосрочна перспектива. Когато става въпрос за решение на сложни задачи – покупка на недвижим имот, смяна на дейност, твърде много анализираме, страхът да вземем грешното решение пречи на правилния избор.
5. Имат нужда от помощ
Интуицията не само ни помага да избегнем опасност, но и ни позволява да почувстваме, когато такава е необходима на другите. Състраданието, както и страха, са първична емоция, благодарение на която четем по лицата и разбираме невербалните послания.