Болшинството от травми и болести изискват да се потърси професионална медицинска помощ.

Но при малки травми – например недълбоки порязвания, леки неразположения – например неусложнена настинка и в по-тежки случаи до пристигането на лекар помощ може, а и е необходимо да се окаже у дома.

Поради тази причина във всеки дом трябва да има аптечка, предназначена именно за такива случаи.

Какво трябва да присъства в домашната аптечка, как да не забравим нищо и да избегнем излишествата – предложеният по-долу набор е предназначен за семейства, в които няма хора с хронични заболявания – в такъв случай комплектът се попълва със специфични препарати, които се отпускат само с рецепта.

И помнете – всякакви продължителни, интензивни или нарастващи симптоми са повод спешно да потърсите лекарска помощ.

1. Помощни средства при травми

Най-често медицинска помощ в домашни условия се изисква при малки, и не много, травми.

Поради тази причина на първо място в състава на домашната аптечка трябва да влиза набор от превързочни материали – левкопласт, няколко разновидности лепенки с различни видове и форми абсорбираща повърхност; стерилен, нестерилен и еластичен бинт; марли, антисептични и кръвоспиращи салфетки, памучни тампони.

Освен това комплектът е необходимо да се попълни с йоден разтвор, кислородна вода и спрей срещу изгаряне.

Особен смисъл да се съхраняват у дома кръвоспиращи турникети няма – артериалните кръвотечения в бита не се срещат често, а в случай на необходимост такъв турникет от подръчни средства.

2. Обезболяващи препарати

Изборът на аналгетици зависи от субективната ефективност и поносимост. За най-малко токсичен е признат, известният на всички нас, парацетамол, но е от изключителна важност да не се превишава допустимата доза за денонощие.

Предозирането може да се последва от необратимо увреждане на черния дроб и смърт.

Ако ефективността на парацетамола е недостатъчна, то най-добър избор са лекарствата на основата на ибупрофен, който не е противопоказен дори за деца и обикновено се понася добре.

3. Средства срещу настинки и простудни заболявания

Става дума за известни на всички препарати за симптоматична помощ при ОРВ. Обикновено съдържат също парацетамол, притежаващ обезболяващи и понижаващи телесната температура свойства, в съчетание с други активни вещества.

Най-често за такива добавки се използват средства срещу хрема – фенилефрин, кофеин и антихистаминни средства – тяхното значение за помощ при простуда е явно преувеличено.

4. Средства срещу стомашно-чревни неразположения

За помощ при стомашно-чревни разстройства са необходими, на първо място, чревен сорбент – активен въглен, препаратите, съдържащи активната съставка лигнин, диосмектит и др.

Ефект с помощта на тези лекарства се постига само при достатъчна доза – например, възрастен човек с нормална телесна маса е необходимо да приеме 10 таблетки активен въглен и да се приложи правилно – въгленът е необходимо да се стрие или счука на прах и да се смеси с вода, докато се превърне в еднородна гъста маса, останалите сорбенти се прилагат – в точно съответствие с инструкциите, само на гладно и отделно от приема на други лекарства.

Също има смисъл в аптечката да се включат средства срещу диария – лоперамид, и срещу киселини – всякакви антациди под формата на таблетки или суспензия.

5. Успокоителни

За епизодично използване при стрес и тревога са подходящи препаратите, които се отпускат без рецепта на растителна основа – от валериан, дяволска уста, пасифлора, пион и техните съчетания.