Признайте сами на себе си, действително ли постоянно подобрявате себе си? Животът е изпълнен със суета, грижи, дните отминават незабележимо.

Ние забравяме, че е необходимо постоянно да се усъвършенстваме умствено, физически, емоционално, духовно. Забравяме, че всеки ден е необходимо да ставаме все по-добри.

Това не означава, че и сега не сте прекрасни, но постоянното развитие е необходимо, ако желаете да бъдете щастливи, мотивирани и да се чувствате спокойно.

Кои правила са фундаментът на самоусъвършенстването? Правете всеки ден много малка стъпка към по-добрата версия на себе си.

Обогатявайте ума си

1. Яжте легнали

Не в прекия смисъл, разбира се, макар и това да не е изключено. Вероятно някои от нас знаят, че изразът – яж легнал, означава да направим нещо неприятно.

И това е най-добре да се направи в началото на деня. Едно нещо, било то сложна работна задача или неприятен, но необходим телефонен разговор. Свършете тази работа, и съответно няма да ви тежи като тежък това до края на деня.

2. Започнете да развивате или придобивате навици

По-добро време от сега няма, добре е да повярвате в това. Не е необходимо да очаквате специален ден, за да започнете да изучавате английски или да се научите да свирите на китара.

Желаете да научите език – регистрирайте на платформа за самостоятелно обучение, купете си аудиокурс или си наемете частен учител.

Тогава ще ви е трудно да отстъпите. Купете си китара! И тези разходи са оправдани, защото това е пътят към вашата мечта.

3. Договорете се с приятели

Нямате финансова възможност да запишете на курсове или да си закупите музикален инструмент? Помолете за помощ приятели. Възможно е някой от тях да има инструмент, който събира прах някъде и очаква да бъде използван.

Освен това неговият щастлив притежател може да ви покаже няколко акорда. Или ваш приятел може да ви понаучи на чужд език.

Между впрочем, във втория случай ползата ще бъде и за двете страни. Тъй когато обясняваш на някого материал, то сам започваш да го разбираш по-добре. Може би и на вашите приятели ще им е полезно и приятно да си припомнят знанията.

4. Четете, колкото се може повече

Като четенето на книги от всякакви жанрове е препоръчително. Книгите разширяват съзнанието, дават ни опит, който най-вероятно не можем да получим в реалния живот, като така ни карат да мислим.

Не знаете какво да четете? Има редица фейсбук групи, които ще ви помогнат да разберете кои книги са най-актуални към настоящия момент.

Развивайте тялото

5. Правете ежедневно няколко силови упражнения

Не прекарвайте цялото си време във фитнес залата на бягащата пътека. Правете и силови упражнения. С тежести, щанги или със собствено тегло. Започнете с обикновените клякания.

6. Заменяйте нездравословната храна с любимите плодове и зеленчуци

Вероятно ви звучи клиширано. И отново това, което чуваме всеки ден. Но този съвет не загубва своята актуалност. С храна можем да навредим или да донесем полза на организма.

Вместо пакет чипс или торта, изяжте няколко любими плодове и зеленчуци.

Култивирайте истинското щастие

7. Хвалете другите

Това ще ви отрази отлично – да направите щастлив някого, особено ако той е много важен за вас човек.

8. Усмихвайте се

Дори и да се усмихвате на сила, то със сигурност ще започнете да се чувствате по-добре.