През зимата можем да забравим за гладкостта на стъпалата, все пак никой няма да ги вижда изпод чорапогащите и чорапите. През лятото е съвсем различно – да показвате на околните загрубелите си пети съвсем не е добра идея. Как да приведем краката в ред у дома, и да икономисаме от ходенето в салон.

1. Не си правете класически педикюр

Като е желателно не само лятото, но и зимата. Постоянното изрязване на кутикулата с ръце, макар и на краката – не е най-разумното нещо.

Възможно е да сте забелязали, че от това започва да нараства още по-бързо и с удвоена сила. Освен това има немалък риск случайно да се порежете и да превърнете успокояващата процедура в кървава баня, а после няколко дни да радвате околните с прорезите.

За да се отървете от подобни потенциални проблеми, избутвайте кутикулата с пръчка от портокалово дърво след вземане на душ или вана за крака. В такова състояние ще бъде достатъчно мека, така че да я оформите без никакви усилия.

За загрубелите краища отстрани има специален трик. Трябва ви обикновена пила за нокти, най-добре да е стъклена, след това приложете към страничната кожа така, че пилата да е в пълен контакт с нея и да е паралелно на повърхността на нокътя, и пилете.

Пилата и кожата трябва да бъдат абсолютно сухи. Повтаряйте процедурата поне няколко пъти седмично.

2. Използвайте чорапи за педикюр

Вече не е нужно да губите време с пемза и пили за крака. Достатъчно е само да си сложите тези чорапи, пропити със специален разтвор, чакате 1 час, сваляте ги и измивате остатъците от разтвора с топла вода.

След няколко дни започва магия. Мъртвите кожни клетки се обелват, а стъпалата ви придобиват бебешка нежност. Резултатът е сравним със салонния педикюр, но чорапите са евтини, а вие няма да имате притеснение по повод стерилността на инструментите.

Ще се запитате – що за разтвор е това, от който кожата пада сама?

Всичко е много просто – желаната гладкост на вашите крака се осигурява от екстрактите на 17 растения и киселини – гликолова, лимонена, млечна и ябълкова.

Плодовите киселини отдавна вече се използват за борба с хиперкератозата – разрастване на роговия слой на епидермиса, препоръчва се като неабразивен ексфолиант.

3. Редовно използвайте ексфолиант

Смесете 2 супени лъжици соли или кафе с 5 растително масло и всичко е готово.

4. Правете си бани на краката

Наистина универсално решение за всички случаи от живота, когато краката са ви уморени, когато трябва да омекотите кожата и да се отървете от съмнителна миризма.

Хубавото на такива бани е, че необходимите съставки са напълно достъпни – морска сол, билки и етерични масла.

Ако краката ви буквално крещят от умора, залейте 4 супени лъжици изсушена мента с 3 литра вряла вода. Изчакайте, докато отварата достигне до комфортна температура, потопете краката и след 20 минути ще забравите за всичко.

5. Овлажнявайте кожата

Кремът за крака няма да бъде излишно в нито един сезон, но през лятото специално се препоръчва да премине на подхранващи и овлажняващи средства.

Откритите обувки, прахът и сухият въздух се опитват да превърнат петите в обезводнено плато.

Подбирайте кремове, в чийто състав има ментол или етерично ментово масло.