Никой не е могъл да си представи, че неправилното хранене през бременността може да повлияе неблагоприятно на здравето на 3 поколения напред.

Ново изследване, проведено от учени от университета на Вашингтон в Сейнт Луис, САЩ, показва, че жените, които по време на бременност употребяват храни с високо съдържание на мазнини и захар могат да нарушат обмяната на веществата на 3-те следващи поколения, дори ако тяхното потомство се храни здравословно.

Докато другите изследвания изучават здравето на жените в период на бременност и влиянието на тяхното хранително поведение върху теглото на детето в бъдеще, настоящият научен труд от Университета на Вашингтон показва, че дори употребата на определени хранителни продукти преди забременяването може да стане причина за генетични отклонения, които впоследствие се предават по женска родословна линия на не по-малко от 3 поколения напред, увеличавайки така риска от развитие на затлъстяване, захарен диабет 2-ри тип и сърдечни патологии.

Резултатите показват, че майчиното затлъстяване може да се отрази негативно на здравето на следващите 3 поколения, отбелязва авторът на настоящото изследване.

Това е особено важно, доколкото 2/3 от жените в репродуктивна възраст в САЩ са с наднормено тегло или затлъстяване.

Изследването показва, че майчиното затлъстяване и свързаните с него метаболитни проблеми могат да бъдат унаследени посредством митохондриалната ДНК, която присъства в неоплодените яйцеклетки.

Митохондриите често се наричат енергийните централи на клетките, защото доставят енергия за обмяна на веществата и на другите биохимични процеси. Тези клетъчни структури имат свои набори от гени, които се наследяват само от майките.

Представените данни за първи път показват, че бременните женски мишки с метаболитен синдром могат да предават „счупени“ митохондрии по женска родословна линия в продължение на 3 поколения.

Най-важното е, което изследването показва е, че яйцеклетките могат да носят и предават информация за митохондриалната дисфункция в продължение на няколко поколения.

От 6-тата седмица преди зачеването до преди отбиването на мишлетата от майките, изследователите хранели женските мишки с храна с високо съдържание на мазнини и захар.

Тяхната диета се състояла от около 60% мазнини и 20% захар. Това наподобява до голяма степен на западната диета с бургери и чипсове, отбелязва водещият автор на изследването.

Принципно тази диета съответства на храненето със „специалитетите“ на заведенията за бързо хранене всеки ден.

Новото потомство било държано на стандартна диета за мишки, която се състои от повече белтъчини и ниско съдържание на мазнини и захар.

Въпреки здравословното хранене мишлетата успели да развият резистентност към инсулина и получили други метаболитни проблеми. Учените установили у тях анормални митохондрии в мускулната и костната тъкан.

Важно е да се има предвид, че при хората храненето на децата отразява предпочитанията на техните родители, поради тази причина влиянието на метаболитния синдром, придобит от майката, може да бъде още по-значително, отколкото при експериментите с мишки.

Изследователите смятат, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи възможно ли е с диета, включваща храни с ниско съдържание на мазнини и захар, а също и редовните физически упражнения, да променят генетичните метаболитни нарушения, получени по наследство.

Във всеки случай, правилното и здравословно хранене има решаващо значение за следващото поколение.

И не само това изследване показва, че лошото хранене на майката и увеличава предразположеността към затлъстяване на нейните деца, внуци и правнуци.