Бързото развитие на индустрията на красотата, мароканските жени както и преди, използват собствени методи за грижата за себе си. Красотата на жените разгръща фантазията от Изтока и привлича всеобщо внимание.

Жените от Мароко имат собствени ритуали за красота, ефективността на които не отстъпва на разкрасителните процедури.

Съчетанието на уникални компоненти и на национални традиции дава възможност на мароканските жени да са с безупречна кожа, сияещо лице и блестяща коса.

5 рецепти за красота, специалитет на мароканките

1.Арганово масло

Мароканските жени казват, че основният помощник при поддържане на красотата е аргановото масло. Цени се, заради подмладяващи и овлажняващи свойства. Маслото се получава от арганово дърво, което расте само в Мароко. То се смята за абсолютно натурално и органично.

В аргановото масло има много витамин Е и полиненаситени мастни киселини, затова подхранва косата и кожата. Маслото притежава силни антиоксиданти, регенериращи и подмладяващи свойства.

Овлажнява, подхранва, възстановява кожата, бори се със сухотата и лющенето, предотвратява се появата на бръчки и се забавят процесите на стареене.

Аргановото масло дълбоко прониква в кожата, затова действа много ефективно. След нанасянето на маслото се усилва образуването на колагена, кожата става по-стегната.

Аргановото масло може да се нанася на ръцете и на ноктите. Укрепва нокътната пластина, омекотява кутикулата и прави ръцете по-поддържани.

За да не цъфти косата, мароканките я подхранват с арганово масло. Трябва да се нанесе малко по дланите и да се разпределят по цялата дължина на кичурите, като се масажира и с връхчетата на ръцете.

2.Хамам – не просто сауна

Хамамът в Мароко – това не е просто сауна. Това е ритуал, който има и своите особености. Включва 2-3 нива на интензивност на парата. Първоначално Мароканските красавици се мият с вода. След това дълбоко почистване и масаж.

Тайната на мароканската сауна е, че благодарение на парата естествено се очиства организма, подобрява се циркулацията на кръвта.

Кожата се изпарява, овлажнява, порите се отпушват – всички ценни елементи от козметичните средства се поемат много бързо.

След хамамам мароканските жени изпиват парна чаша вода с розови листчета.

3.Черно-зелена глина – гасул

Тази глина притежава силни абсорбиращи свойства, затова мароканките я използват като средство за разкрасяване. Добре почиства кожата, изтегля черните точки и премахва мазният блясък.

В Мароко тази глина се добавя и в шампоани – възстановява се структурата на косата и се връща нейния естествен блясък.

4.Savon noir

Мароканският черен сапун – това е смес от натурални масла, глицерин, пюре от маслини, витамини. Задължително се използва в мароканската сауна – нанася на лицето и на тялото, оставя се за 10 минути, измива се с вода.

След тази процедура кожата се почиства от мъртвите частици, става овлажнена, по-мека и нежна.

Жените от Мароко изобретяват своите рецепти за красота, добавяйки в състава на черния сапун допълнителни съставки.

5.Почистваща ръкавица Kessa

Това е още един инструмент за разкрасяване, който се използва в мароканската сауна. Почистващата ръкавица е влакна коприна. Понякога се добавя памук или козя вълна.

Мароканските жени редовно се правят масаж с ръкавица, след като кожата се напари. Енергично се разтърква тялото с притискащи движения, а след това се нанасят и хранителни средства.

Този масаж усилва кръвообращението, прави кожата много гладка, нежна и стегната.

6.Чай с мента

Мароканските жени всеки ден пият специален чай. Те добавят големи опаковки мента, които ободряват и тонизират. Тази напитка предотвратява появата на малки бръчки и придава свеж вид на кожата.

Чаят помага денят да се започне бодро и енергично.

7.Лечебна сила на алоето

Мароканските жени използват алое не само с лечебни цели, но и за красота. Листата от алое се правят на каша, за да се отдели сока, протрива се лицето, шията и зоната на деколтета.

Полизахаридите, които са в състава на това растение, облекчават възпалението, премахват зачервяването, успокояват и подхранват кожата.

Тайната е, че алоето трябва да се нанесе правилно. Биостимулантите започват да се образуват приблизително седмица след нанасянето.