Използването на бръсначка е много популярно сред жените за обезкосмяване. И то въпреки че индустрията на красотата предлага много по-съвременни методи за премахване на нежелано окосмяване.

Дори тези, които отдавна си правят епилация с бръсначка, могат да допуснат доста сериозни грешки при грижата за тялото.

Неправилни действия при обезкосмяване с бръсначка

1.„Неправилната” бръсначка

Добрата бръсначка е основното правило за качествената епилация на нежелано окосмяване на тялото. Ножчетата за еднократна употреба могат да надраскат кожата и да оставят драскотини, които създадат неприятни усещания.

За премахване на всички косъмчета няколко пъти трябва да се мине по кожата с бръсначка, което навярно способства за поява на раздразнения и зачервявания.

За механична депилация се препоръчват качествени ножчета с 2-3 остриета от сигурни марки.

Ако кожата ви е чувствителна използвайте бръсначки с омекотяваща и разпенваща се възглавничка – това минимизира риска от зачервявания.

Правилото „колкото повече ножчета, толкова по-добре” при избор на качествено ножче не работи.

Според козметици повече от 3 ножчета не е добър вариант за домашна грижа. Причината е, че бръсне твърде късо, а това повишава риска от поява на враснали косми.

2.Обезкосмяване в топла вана

Депилация в легнало положение в топла вана е много по-приятно и удобно. И въпреки това, това не е най-подходящата локация за разкрасителни процедури. Сега е време за промяна на навиците за разкрасяване.

Да, топлата вода омекотява косъмчетата, което прави бръснене по-комфортно. Но не забравяйте, че докато лежите във ваната, кожата леко се подува- бръсначката не премахва косъмчетата напълно.

Когато след топла вода подуването спадне, ще забележите, че кожата не е толкова гладка, колкото бихте искали.

Правете депилация, когато си вземате душ, това е най-доброто време за това.

3.Суха депилация без крем или пяна

Една от най-сериозните грешки при обезкосмяване у дома – бръсненето на косъмчетата, като предварително кожата не е овлажнена с вода.

Дори най-добрата бръсначка в тези екстремни условия няма да се справи отлично със своите функции. Но много по-лошото е, че има риск от увреждане на кожата.

Зачервяването и лющенето на обработените участъци на тялото, порязвания и враснали косми – ето това са неблагоприятните последствия на сухата депилация.

Когато не разполагаме с никакво време, можем да пренебрегнем правилата и да си направим епилация, без да си вземаме душ. В този случай задължително използвайте специален крем или гел.

Козметиката осигурява леко плъзгане на бръснача по кожата, което минимизира риска от увреждане. Добре е във ваната винаги да стои флакон с крем за бръснене, дори и обикновено да не използвате такова средство.

4.Малко време за процедурата

Използването на бръсначка за обезкосмяване може да не бъде най-приятния процес. Естествено, много жени се стараят да правят процедурата колкото се може по-бързо.

Но грижите за тялото не търпят пришпорване и бързане, тъй като е възможно пропуснат отделни участъци с нежелано окосмяване.

Не бързайте – правете процедурата внимателно, обработвайте внимателно участъка с бръснача.

5.„Неправилно” насочване на бръсначката при депилация

Бръсненето на нежеланите косми против посоката на техния растеж се смята за по-ефективно. Така постъпват много жени, които правят механична депилация в домашни условия. Оказва се, че това съвсем не е правилен подход.

Специалисти от американската академия по дерматология заявяват, че бръсненето по посока на растежа на косъма е профилактика на сериозни увреждания, поява на зачервявания и раздразнения.

Получава се така, че бръсненето на краката трябва да се осъществява не отдолу нагоре, а отгоре надолу.

Депилацията по метода на американските дерматолози не позволява да се постигне идеално гладка кожа.

Опитайте първоначално да държите бръснача по посока на растежа на космите както се препоръчва, а след това повторно минете с бръснача в обратната посока.

Резултатът ще бъде по-добър. Но по-специфично е за тези, които имат чувствителна кожа, остро реагираща на всякакви въздействия отвън. В такива случаи не е препоръчително бръсненето да е против посоката на растеж на косъма. Обезкосмяването трябва да е максимално деликатно.

6. Сапун при обезкосмяване с бръсначка

Каква козметика използвате при обезкосмяване с бръсначка? Най-доброто средство е крем или гел. Сапунът не е достойна алтернатива, тъй като не осигурява плавно плъзгане на бръснача по тялото и често силно изсушава кожата заради основите, които съдържа.