Настъпва лято, времето става все по-хубаво, и децата прекарват все повече на открито – играят на детски площадки, карат ролери и велосипеди, къпят се в басейни, реки, язовири и така нататък.

Това е прекрасно, но не трябва да се забравя, че лекарите определят летният сезон, като най-опасните за децата по отношение на риска от травми.

И това е разбираемо, тъй като ако активно прекарваш времето си навън сред природата, шансовете да получиш травма са по-големи, отколкото ако си стоиш по цял ден у дома.

Но да изпадаме в паника и да затваряме детето зад четири стени, разбира се, изобщо не е препоръчително. Просто трябва да го научим на няколко лесни правила за безопасно поведение, които ще го защитят от възможни неприятности.

Тези правила са разработени от специалисти от мрежата американски детски болници - Shriners Hospitals for Children.

1. Когато излизате на улицата, не забравяйте да му сложите шапка, слънчеви очила и да го намажете със слънцезащитен крем.
2. Къпането било то в морето, в басейна или в реката, или в езерото трябва да бъде под надзор на възрастните.
3. Когато играе на детската площадка, да не се бута.
4. При пускане на пързалка да следи предишното дете вече да се е пуснало и да се е оттеглило. Едва тогава да тръгва да се пуска. И никога да не го прави с главата надолу, а само с краката напред.
5. Люлеенето на люлка трябва да бъде само в седнало положение. Ако иска да слезе, трябва да изчака, докато напълно спре. И никога да не стои близо до люлката, ако силно се е залюляла.
6. Да стои далеч от лагерни огньове и барбекюта.

През лятото рискът от травми при децата действително е по-висок. Активните игри сред природата, разбира се, способстват за това. Най-много са фрактурите и нараняванията.

След това са изкълчванията и сътресенията на главния мозък. Затова е препоръчително тези, които имат деца да знаят, че е добре да купят на детето каска и наколенки.

Разбира се, става дума само за тогава за случаите, когато детето кара колело и ролери или скейтборд. Не забравяйте, че каската реално спасява от мозъчни сътресения.

А наколенките пък осигуряваш защита от изкълчване. Старайте се да избирате правилните места за каране на ролери, макар че децата са си деца и не всичко може да се предвиди.

При нужда не отлагайте посещението в болница. Например,не всички родители забелязват признаците на сътресение на мозъка у детето, а те са показателни – обикновено това са гадене, главоболие, несвързано говорене.

Не чакайте усложнения – по-добре да извикате спешна помощ, отколкото да стоите със скръстени ръце.

Лятото е най-подходящият сезон да се започне със закаляването на детето, но все още е рано, макар че средните температури са вече доста високи, е необходимо да спрат валежите, тъй като влажното време прави организмът на децата доста уязвим към най-различни бактерии, затова трябва да се изчака.

Може би най-подходящото време е около 45 дни – от 1-ви юли до около 15 август, и първото захлаждане, тогава може да се започне със закаляването, като разбира се то трябва да бъде продължено и след това, но в този период трябва да започне.