Слънчевата светлина, попадайки върху кожата, помага на нашия организъм образува витамин Д и повдига настроението, също засилва образуването на един от хормоните на радостта – серотонин.

По време на тренировката също се синтезират хормони на щастието, и приблизително 40 минути след началото на заниманията ние усещаме как настроението ни се подобрява.

А сега си представете, какво ще се случи, ако обедините тренировките и слънчевата светлина.

Знаем много за цветовете и как те влияят на настроението и на здравословното ни състояние, но изобщо не се замисляме как на нас ни действа слънчевата светлина – разбира се, освен образуването на витамин Д.

И по незабележим за нас начин управлява настроението ни. В слънчев ден, дори и най-лошото настроение бързо отминава и неуспехите вече не ни изглеждат толкова страшни. А при облачно време винаги ни е леко тъжно.

И тук идваме на вечния въпрос – кога е по-добре да тренираме – сутрин или вечер? Учените не могат да дадат определен отговор на този въпрос, но могат с точност да кажат, че слънчевата светлина е мощен стимул за физическа активност.

Така смята и Филис Зи, доктор на медицинските науки и заместник директор на Центъра за изучаване на съня и циркадните ритми към Северозападния университет.

Тя казва, че промяната на нивото на осветеност в рамките на денонощието значително влияе на циркадните ритми, а това означава и нашата активност и производителност.

Всеки човек избира за себе си идеалния вид спорт и време за тренировки. На някой му харесва да става в 5 часа и да бяга при изгрев слънце, а други предпочитат да тренират на обяд под преките слънчеви лъчи.

Но от научна гледна точка нашето тяло е по-добре възприема физическите натоварвания тогава, когато целият организъм се намира на пика на своята активност.

Обикновено това се случва в часовете след обед, когато слънчевата светлина е най-интензивна, тоест около 13-14 часа. Разбира се, дневната светлина няма да ви направи необикновено силен и издръжлив супергерой, но ще увеличи енергията и способността да се концентрирате, което ще намали риска от травми.

Не можем да влияем на дължината на деня, но можем да избираме правилното изкуствено осветление, което е достъпно в някои спортни клубове.

Изборът на подходящи лампи за помещенията на спортния клуб може значително да увеличи производителността на тренировките, които се провеждат в тях.

И още по-добре, ако вариантите за осветление са няколко – всеки за определен тип тренировки.

Например, светлината в синия и зеления диапазон – по-късата вълна, стимулира както физическата, така и умствената активност, а също и оправя настроението. Такъв вариант на осветление е подходящ за интензивни тренировки.

Оранжевият и червените тонове – по-дългата вълна, обратно, успокояват и леко отслабват вниманието, затова и вариантът за осветление е подходящ за по-спокойни занятия – йога, медитация, пилатес и други подобни.

Освен това червената светлина – на залязващото слънце, сигнализира на вашия организъм, че е време да се подготвя за сън, в резултат на което започва синтез на мелатонин – хормонът на съня.

Разбира се, идеалният вариант е продължителният престой под действието на естествена слънчева светлина, тъй като именно тя помага на нашия организъм да поддържа циркадните си ритми, но, за съжаление, не всеки може да си позволи да си направи разписанието според слънчевото греене.