Всяка година производителите на козметични продукти представят стотици нови средства за красота, които обещават вълшебен ефект.

При проверка обаче се оказва, че нито едно от революционните открития не дава очаквания резултат. Защо? Експертите са убедени – вината за това е на състава.

Какви формули на козметичните средства наистина действат

1.Козметика със слънцезащитен фактор

Използването на козметика със слънцезащитен фактор ежедневно е препоръчително, дори и да не се излагаме на пряка слънчева светлина.

Това е най-добрият начин за забавяне на стареенето на кожата.

Ултравиолетовите лъчи тип А проникват дълбоко в кожата, като предизвикват увреждане на ДНК на клетките, така се форсира появата на бръчки и загуба на еластичност на кожата, увеличава се риска от развитие на рак.

Затова и качеството слънцезащитно средство е истински еликсир на младостта.

Дерматолозите приветстват използването на кремове със слънцезащитен фактор, но по възможност за предпочитане са средствата, в основата на които има цинк.

Минералът не дразни чувствителната кожа и действа като щит, надеждно я предпазва от коварните слънчеви лъчи. Има широк спектър за защита от ултравиолетови лъчи.

2.Anti-age крем с ретиноиди

Това са най-добре проучената от учени група вещества с доказана ефективност.

Изследванията демонстрират техните подмладяващи свойства – те поддържат нивата на колагена, който отговаря за еластичността на кожата, а също и способстват за намаляване на проявленията на бръчки и предотвратяват възникването на нови.

От определена възраст абсолютно всяка жена се нуждае от помощта на ретиноидите.

Най-добрите техни производни са третиноин и адапален, които се използват в професионалните средства, които се отпускат с рецепта.

Изследванията показват, че ретинолът /производна форма на витамин А/ във висока концентрация може да е ефективен, колкото и третиноин.

Неговото приложение се съпътства с парене и повишаване на чувствителността на кожата, както и при използване на третиноин.

3.Овлажняващ крем

Повечето жени наблягат на подмладяващата козметика, но забравят за възможностите на обикновения овлажняващ крем.

Добре овлажнената кожа дарява сияние на лицето и прекрасен външен вид, а това прави линиите и гънките по-слабо забележими.

4.Козметични и натурални масла

Те съдържат ценни мастни киселини, които помагат на кожата да остане по-дълго еластична, млада и кадифена.

Например, омега-9 ненаситените мастни киселини повишават защитните функции на кожата, благодарение на което по-добре се справят с външните дразнители.

Аргановото масло действа като овлажняващо средство. За разлика от някои други видове масла, при неговата употреба не се появяват пъпки и е отличен антиоксидант.

5.Серум с витамин С

Серумът може да се използва под крема, за да защити кожата от ултравиолетови лъчи, които са преодолели бариерата, създадена от слънцезащитната козметика.

Нито едно средство не може да осигури 100% защита от ултравиолетовите лъчи. Ефективната формула на серума е с 15% съдържание на витамин С, който се отпуска в херметична опаковка с дозатор.

Изследвания, проведени от Университета Тулейн, показват, че витамин С в състава на козметиката стимулира образуването на колаген, предпазва кожата от УВ-лъчите и може да помогне за намаляване на свръхпигментацията.

6.Кокосово масло

С напредването на възрастта веждите и миглите стават по-редки, губят наситения си цвят. Очите започват да изглеждат уморени от тази промяна.

Един от най-добрите начини за поддържане на красотата на веждите и на клепачите – използване на препарати с рецепта за стимулиране на техния растеж. Изписват се единствено от лекар.

В домашния условия можем да използваме кокосово масло за стимулиране на растежа. Нанася се вечер на тънък слой на веждите и на миглите.

7.Козметика с ниацинамид

Ниацинамид – производна форма на витамин В3. Това вещество помага за поддържане на нивото на овлажняване на кожата, укрепва кожната бариера и притежава избелващи свойства.

Козметиката с тях в състава може да помогне за справяне с пигментните петна, подобрява външния вид на кожата при акне.

8.Средства с алфа хидрокси киселини

Киселините се използват почти навсякъде в козметиката. Въпреки своето плашещо название, те могат да бъдат нежни по отношение на кожата.

Отличен пример са алфа хидрокси киселините. Те деликатно се грижат за уморената кожа и дават път на младите клетки. Благодарение на това лицето си връща здравия и сияещ вид.

Дерматолозите обичат киселините, заради тяхната способност да изравняват тена на кожата, да заличават пигментацията, а също допринасят за намаляване на видимостта на бръчките.