Учени от Университета Браун опровергават популярното твърдение, че това, което не ни убива, ни прави по-силни.

В изследването взели участие 1160 чилийци. Проучвания и изследвания на участниците се провеждат в периода 2003 и 2011 г. – преди и след едно от най-силните земетресения, случили се в Чили, а също и след цунами.

Големите сътресения в живота не ни убиват, но ни разрушават отвътре

В началния етап на проекта, през 2003 г., нито един от доброволците не бил с посттравматично стресово разстройство или голямо депресивно разстройство – ГДР.

След земетресението от 2010 г. при 9,1% от оцелелите било открито посттравматично стресово разстройство и при 14,4% - ГДР.

Вероятността от развитие на тези разстройства е била по-висока при хора, които по-рано са се сблъскали едновременно с няколко сериозни стресови фактора, сред които тежки заболявания, травми, смърт на близки, развод, безработица, проблеми със закона и други.

Така, повишеният риск от развитието на посттравматично стресово разстройство /ПТСТ/ се появявал при съчетание от 4 и повече такива фактори преди катастрофата.

По отношение на ГДР се наблюдавала малко по-различна картина. Всеки стресов фактор, който е бил наличен преди катастрофата, повишавал риска от ГДР след нея, и всеки допълнителен стрес повишавал вероятността от заболяването.

Нестабилното финансово състояние – усложнения при COVID-19

Учените смятат, че същите заключения могат да се използват по отношение на пандемията COVID-19.

Наблюденията показват, че най-високо ниво на заболеваемост и на летален изход от COVID-19 се наблюдава сред хора, които и преди пандемията са се намирали в по-стресово състояние, например, имали ограничени финансови възможности и несигурна работа. И те е по-вероятно да страдат от психични разстройства, развиващи се на фона на пандемията.

У нас първоначалният шок беше изключително голям, след обявяването на извънредното положение, когато голяма част от персонала на заведения, ресторанти и всички онези обекти бяха затворени със Заповед на здравния министър, се оказа на улицата.

Тази заповед дойде, като гръм от ясно небе и може да причини на човек сериозен стрес, особено ако работи в бранша на хотелиерството и ресторантьорството, където заплатите са най-ниски и по-голямата част от персонала се осигурява на минимални заплати.