Скритият избор на женската за първи път е установен и при хората. Учените смятат, че новите данни за взаимодействие на сперматозоид с яйцеклетка в бъдеще ще спомогнат за справяне с безплодието.

Забременяването от чужд мъж може да е много по-лесно

Яйцеклетките на жените използват специални химически вещества, за да сигнализират за привличане на сперматозоиди. Учените установиха, че яйцеклетките могат да притежават неочаквана избирателност по отношение на сперматозоидите на различни мъже.

В биологията това явление се нарича „скритият избор на женската”. Изследването, което за първи път описва този феномен при хората, е публикувано в рецензирано медицинско издание.

Човешките яйцеклетки образуват „хемоатрактанти”, които привличат спермата към неоплодена яйцеклетка.

Учените пожелали да разбират може ли с помощта на тези вещества да избират каква сперма да привличат, обясни целта на научния труд Джон Фитцпатрик, професор от Стокхолмския университет, съавтор на изследването.

В лабораторните експерименти учените наблюдавали как сперматозоидите реагират на хемоатрактантите на различни яйцеклетки. Те искали да узнаят може ли да едно яйцеклетка да привлича сперматозоиди на един мъж по-силно, отколкото на друг. Оказва се, че това е възможно.

Търсенето на половинка продължава и след намирането ѝ

Идеята, че яйцеклетките избират сперматозоиди, наистина е нова при разглеждане на фертилността на човека, това отбелязва професор Даниел Брисон, директор на отделението по репродуктивна медицина от Болница Сейнт Мери.

Интересно заключение на учените е, че яйцеклетка започва много интензивно да привлича сперматозоиди не на партньора, с когото жената е в постоянни отношения, а на друг мъж.

Това означава, че търсенето на половинка за създаването на поколение продължава подсъзнателно, дори и след формалното формиране на двойка.

Професор Фитцпатрик твърди, че този избор принадлежи именно на яйцеклетката, а не на сперматозоида. На сперматозоидите избирателността им е чужда, тяхната единствена функция е да оплождат.

Авторите на изследването смятат, че данните за това как взаимодействат яйцеклетките и сперматозоидите, в бъдеще ще помогнат за лечение на безплодие и ще дадат обяснение на отделни негови случаи.

Затова може би някои двойки опитват дълго да заченат дете, но не се получава, и ако се решат на раздяла и се хванат с друг, веднага става.