Цистометрията – това е диагностична процедура, по време на която се изследва функционалността на пикочния мехур при неговото напълване и изпразване.

Обща информация

Съвременните методики на цистометрията, недостъпни по-рано, придобиха голяма популярност през последното десетилетие.

Този метод позволява на лекаря да оцени функционалността на пикочния мехур, да определи неговата вместимост и да проучи функцията на детрузора – мускулната обвивка на органа.

Ако функционира нормално, се пълни в състояние на покой, като не предизвиква неприятни усещания. Мехурът през това време не се съкращава, а уретрата е затворена – намира се в съкратено състояние.

Когато органът е пълен, рецепторите на вътрешната обвивка се раздразват паралелно със съкращаването на детрузора и отпускане на сфинктера.

Но при някои урологически патологии уринирането може да бъде неконтролируемо, самопроизволно, или пък обратно, болният не е в състояние да уринира, или не излиза цялото количество урина.

Ход на провеждане на процедурата

Цистометрията е инвазивна процедура, изисква въвеждането на катетър в кухината на органа.

Преди това пациентът трябва да направи необходимите изследвания на кръв и урина, при наличие на показания да премине и ултразвуково изследване, рентгенография, компютърна томография или МРТ, цистоскопия.

Лекарят внимателно анализира анамнезата на болния и дневника на уриниране. За по-пълна картина на жените се провежда вагинално изследване, а на мъжете – палпация на ректума и ултразвук на простатата.

В деня преди манипулацията следва да се приема предписания от лекаря антибиотик като профилактика на инфекции, да се направи очистителна клизма. Важно е да не се употребяват препарати или продукти с диуретичен ефект.

Много хора се безпокоят относно това как протича цистометрията, и болезнена ли е. Всъщност процедурата е доста неприятна, но повечето от пациентите я понасят спокойно, а още на следващия ден болезнените усещания отминават.

Преди изследването пациентът трябва да уриниране в градиран съд, така се определя обемът на урината. Впоследствие се въвежда катетър с прикрепен към него цистометър.

Допълнително в правото черво се поставя ректален балонен катетър за измерване на налягането вътре в коремната кухина. Чрез катетъра пикочният мехур бавно се пълни с физиологичен разтвор или газ и се изчаква първият пози за уриниране, средно за това са необходими 150-250 мл течност.

Впоследствие се установява максималният обем на пикочния мехур, анализира се функционалността на сфинктера и детрузора, определя се неговия остатък. Процедурата продължава 40-60 минути.

Показания

Цистометрията се назначава при следните патологии:

• Енуреза – невъзможност за задържане на урина;
• Нарушения на вътрешната чувствителност на стената;
• Непроизволни съкращения на мускулите на детрузора;
• Чести или фалшиви позиви за уриниране;
• Непълно изпразване;
• Анормално увеличаване на количеството урина;
• Повишена честота на уриниране през нощта;
• Болка в органа без възпаление;

Усложнения

В повечето случаи изследването не предизвиква никакви усложнения, но понякога се наблюдава:

• Поява на кръв в урината;
• Травматизация на стените на пикочния мехур, възпалението му;
• Втрисане, треска;
• Болезнено уриниране;
• Инфектиране;

С цел избягване на възможните негативни последствия, задължително лекарят трябва да бъде информиран за бременност, прием на медикаменти или пък алергии.

Като заключение

Цистометрита е доста неприятна процедура, свързана с болезнени усещания и именно поради тази причина трябва да са налични определени показания, които да наложат нейното извършване.

В противен случай няма смисъл пациент с показания, различни от посочените по-горе, да служат за основание за назначаването на тази процедура.