Бременността е често рискована и опасна в наши дни, и за майката, и за плода,независимо от лекарските постижения, които са налице. Амниоцентезата, още наричана пренатална диагностика е начин да бъдем добре осведомени за състоянието на бъдещето ни дете и може да ни помогне да вземем важни решения, касаещи неговото и нашето, като цяло, бъдеще.

Какво е амниоцентезата?

Амниоцентезата е метод, чрез който още по време на самата бременност може да се установи наличието на мутации в зародиша и при необходимост бременността да се прекъсне.

По време на бременността фетусът се намира в така наречения околоплоден или още, амниотичен сак. Бебето е заградено от околоплодна течност, която е съставена най-вече от урината и секрети и течности от белите дробове и от устата му, но не само.

Малко известен факт е, че кожата на детето се лющи и в тази околоплодна течност попадат и клетки от тази кожа, също. И точно тези клетки са необходими за процедурата амниоцентеза.

За да се извърши тя, се взима не особено голямо количество околоплодна течност и следователно след това се изследва, за да се установи здравословното състояние на плода, като тази манипулация не е опасна нито за майката, нито за фетуса, но е изключително важна.

Кога се прави амниоцентезата?

Процедурата, както вече казахме, се извършва по време на бременност и е силно препоръчителна, дори задължителна, ако искаме да сме сигурни, че плодът се намира в добро здравословно състояние. Прилага се, особено, ако има известно съмнение за някакъв вид наследствено заболяване, тъй като чрез нея се разбира има ли мутация.

Най-доброто време за извършване на тази пренаталната диагностика е между 16 и 19 г.с., тъй като ако бъде извършена по-рано, рискът за възникване на някакви усложнения е доста по-голям, а ако бъде извършена по-късно,например след 20 г.с., при необходимост, може да няма възможност бременността да бъде прекратена и така амниоцентезата би загубила своя смисъл.

С какви трудности ще се сблъска майката след провеждане на амниоцентезата?

Възможно е майката да бъде неразположена, след извършването на процедурата. Това възможно неразположение се характеризира най-вече със слабо вагинално кървене, контракции и болки в коремната област.

Но всички тези признаци преминават сравнително бързо, за щастие, а някои жени дори не ги изпитват.

Въпреки всичко, след манипулацията се препоръчва поне няколко дена почивка за майката и пълен покой, тъй като все пак организмът й е отслабен.

За установяването на кои заболявания може да помогне амниоцентезата?

Чрез амниоцентезата може да се разбере ако има наличие на някакви генетични аномалии, от сорта на Синдрома на Даун, който е по-широко разпространен при по-голяма възраст на родителите, други синдроми, състоянието на белите дробове при бебета, които са недоносени, проблеми, свързани с невралната тръба, дефиниране на кръвната група на детето, наличието на анемия, наличието на фетална инфекция, синдромът на така нареченото „котешко мяукане“, при многоводие – тоест терапевтична амниоцентеза, при която се отстранява някакво количество от околоплодната течност при полихидрамнион и др.

Въпреки това, пренаталната диагностика не гарантира на 100 %, че бебето няма да има някакви други проблеми, тъй като тя може да даде достоверна информация за много от генетичните аномалии, които са възможни да възникнат по време на бременност, но не и за всичките.