Всяка диета предполага ограничения. Но ако те са минимални, спазването на диета е по-лесно. Колкото по-разнообразно е менюто, толкова по-интересна е диетата за отслабващи. Една от тези системи на хранене е унгарската.

Как да спазваме диета?

Унгарската диета е основана на яденето на храни с нисък гликемичен индекс и с ниско потребление на въглехидрати.

Колкото по-малко въглехидрати, толкова по-нисък гликемичен индекс. Разбира се, храните с висок показател не могат да се смятат за абсолютно полезни. А тези с нисък показател са полезни, тъй като енергията се освобождава бавно, в продължение на няколко часа.

Според унгарската диета, храните с нисък гликемичен индекс – месо, зеленчуци, някои плодове, риба, яйца, твърдо сирене, могат да се ядат между 6 сутринта и 10 вечерта. Това означава през целия ден.

Храните със среден показател – спагети, зърнени, картофи, пълнозърнест хляб, банани до 3 следобед.

А храни с висок гликемичен индекс е по-добре да не се ядат. Но може да се опита от тях, но малко – до 12 часа на обяд. Такива храни са торти, ориз, сладкиши. Освен това, след ядене на такава храна е необходима интензивна физическа активност. Можем да потичаме, дълга разходка пеша или тренировка на тренажори.

Ето и правилата на диетата:

  • Важно е да се пие не малко от 1.5 литра вода дневно. И като цяло течността трябва да бъде много – супи, компоти, чай;
  • Менюто трябва да се състои от 5 хранения;
  • Задължително спорт – може да се избере всякаква физическа активност – танци, аеробика, отборни игри, плуване;

Унгарската диета е с балансирано меню и не вреди на здравето. Да се спазва може седмица и дори 2.

Подробно меню на диетата

Как да изготвим менюто? Задължително трябва да се отчете времето за ядене на определени храни.

По време на унгарската диета може да се яде пълнозърнест хляб, месо, риба, зеленчуци, кисело мляко, яйца. Разрешават се картофи, банани, при желание може да се употребява и краве масло. Но само в първата половина на деня и в много малко количество.

До 12 часа на обяд могат да се ядат различни храни, дори сладки плодове и масло. До 15 часа са разрешени картофи и банани. А до вечерта могат да се ядат всички зеленчуци, риба, млечнокисели продукти, яйца.

Могат да се приготвят и зеленчукови супи, рагу и рибни ястия. От сладкото са подходящи смутита, коктейли, десерти от плодове и йогурт.

Менюто на диетата може да се изготви така:

  • Закуска – 2 сандвича със сирене и пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуков сок;
  • Междинно хранене – смути от банан, киви и круши;
  • Обяд – задушено пилешко, вегетарианска супа на пюре, компот;
  • Следобедна закуска – кисело мляко със зелена салата;
  • Вечеря – рибни котлети и салати, билков чай;

За пиене при спазване на унгарска диета могат да се използват не само чиста вода, но и плодови коктейли, компоти, чай – билков, зелен чай, прясноизцедени зеленчукови сокове.

Най-добре е диетата да се спазва не 7 дни, а 14-21 дни. Понякога можем да си позволяваме бонбони и малък сладкиш. Това ще ни помогне да не си развалим диетата. Но трябва да се прави изключително рядко.

Унгарската диета осигурява пълноценно хранене с достатъчно витамини и минерали, затова е допустимо и да се спазва за по-дълъг период от време.