От болница Света Мария в град Гилзенкирхен, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия съобщават, че в периода от юни до началото на септември тази година 3 деца са родени с деформация на ръцете.

Генетична мутация или инфекция – каква е причината

При две от засегнатите деца е деформирана лявата ръка, предмишницата е нормална, но дланите и пръстите са неразвити.

При третото дете е засегната и дясната ръка, при него дланите и пръстите не били развити въпреки нормалните предмишници.

Според изявленията на болницата, между пострадалите семейства не е имало етнически, културни и социални сходства, които биха могли да обяснят пороците на развитието, но все пак живеят в територията на един район.

Лекарите не били виждали подобни пороци в развитието от много години и почти се шокирали. Според данните на болницата, от 1% до 2% от всички деца се раждат с пороци в развитието.

На необичайността на тези случаи обръща внимание акушерка от Кьолн, която общува по специализирани форуми по акушерство. Тя разказва за германска медия, че подобни деформации се случват, но обикновено са много редки, и затова 3 подобни в рамките на няколко месеца са твърде много.

Каква е честотата на пороците на ръцете при децата

След интервюто за медията с нея се свързват много немски семейства, чиито деца се раждат с аналогични пороци.

Откриването на тенденция при деформациите сред новородените в Германия е доста трудно, тъй като липсва национален регистър. Създаването на такъв е повече от необходимо.

В болницата Света Мария предполагат, че деформациите на крайниците по време на бременност могат да са предизвикани от инфекции или от токсини от различни видове.

Също те не изключват синдром на свития пръстен – влакна от околоплодния мехур се увиват около плода и около крайниците му.

Ситуацията е сходна с тази от миналата година във Франция. През октомври 2018 г. експерти на френската здравна агенция откриват 7 случаи на дефекти в крайниците при новородени 3 различни региона, което обаче е отбелязано в съществуващия регистър на вродените дефекти.

Допълните тестове, проведени с използване на данни от болницата в регион Айн, откриват още 11 случаи, което е общо 18 случая в периода от 2000 до 2014 г.