Генът BRCA стана известен на широката общественост, а не само на учените, след като актрисата Анджелина Джоли си направи генетичен тест и реши да се подложи на превантивна мастектомия – премахване на мастните жлези.

Генът на рака на гърдата свързан и с простатата

Заради висок от риск от развитие на рак на млечната жлеза и рак на яйчниците ѝ правят операция, което понижава риска до средните за населението.

Мащабно изследване, проведено от британски учени, показва, че и мъжете носители на този ген са в опасност. Авторите проучили данните на 902 носители на BRCA2 и 497 от тези, които нямали мутации в този ген. Всички участници в изследването били мъже.

Към началото на изследването всички участници в експеримента са били здрави. Всеки от тях за 3 години наблюдения е било необходимо да си прави тест за ПСА – простатен антиген.

При повишени нива на този антиген се предлагала биопсия, която била важна за определяне на риска от развитие на рак на простатата.

Вероятността от възникване на тази форма на рак при тези, които присъствала мутация, бил 2 пъти по-висок, отколкото при тези, при които мутация отсъствала – 77% на 40% съответно.

Вероятност от рак на простата по наследство от майката

Мутацията в гена BRCA2 влияела и на възрастта на откриването на рак. При носителите на този ген се откривал на 61 години, а при останалите на 64 години.

Розалинд Инес от Института за изследване на рак в Лондон смята, че за мъжете е важно генетичното тестване, определящо присъствието в техния геном на мутациите в гена BRCA2.

Освен генетичното предразположение към рак на простатата, свързано с носителството на гена на рака на гърдата, за развитието на онкологичното заболяване също допринасят и някои външни фактори, обусловени от начина на живот.

На първо място, се смятат хроничните инфекции, вследствие на безразборен полов живот на мъжа. Ако не се лекуват е възможно да доведат до израждане на клетките на простатата.

Затова повечето мъже, макар и да са полигамни по природа, не трябва да забравят правилата за безопасни интимни ласки.