Здравният министър коментира евентуалното закупуване за сметка на бюджета на ръководеното от него министерство на 2 млн. ваксини и бе категоричен, че ваксинацията ще бъде абсолютно доброволна.

2 млн. безплатни ваксини срещу COVID-19 осигурява здравно министерство

Проф. Ангелов подготвя доклад, който ще съдържа предложения за мерки при допълнително покачване на заболелите от COVID-19 у нас и посочи, че здравно министерство ще се включи в общата обществена поръчка, която ще се проведе от ЕК в средата на следващия месец август.

Страната ни ще поръча 2 млн. ваксини, които ще бъдат осигурени безплатно за най-рисковите групи, това са най-вече възрастните, над 65-годишна възраст, както и хората с хронични заболявания, които съвсем не са малък брой у нас.

Безплатни ваксини ще има и за медицинския персонал, който е на първа линия и съответно работи с потенциални заразени, затова и в информационната система има специална графа, в която се обявява броя на заболелите медици с COVID-19.

Основният приоритет на новия здравен министър е страната ни да премине през пандемията с възможно най-малко щети, затова и сега мерките не са толкова строги, за да не се потиска икономическата активност.

Защо България не опази реномето си на сигурна дестинация

Страната ни обаче не успя да си запази реномето на сигурна дестинация, която поддържаше до края на месец май и затова загуби много чуждестранни туристи.

При ниска заболеваемост у нас можеше да бъде въведено влизане в страната с отрицателни тестове за COVID-19, например, от Руската федерация.

И по-младото поколение граждани на РФ предпочитат родното Черноморие да прекарват летните си ваканции, но сега достъпът им е невъзможен.

В Министерския съвет е предаден доклад на министър Ангелов, в който се съдържа описание за наличните предпазни средства и за какъв период ще може да се разчита на настоящите количества, както и за апаратурата, с която разполагат болниците, по-специално апаратите за командно дишане, които станаха наистина златни покрай пандемията.

Здравният министър призовава към повече предпазливост и по-малко струпване на хора на едно място, спазване на дистанция, това постоянно се препоръчва както от д-р Кунчев, така и от проф. Балтов, директорът на УМБАЛСМ Пирогов.