Многогодишно изследване показва още един неприятен страничен ефект от веганството и вегетарианството – спазващите растителни диети с 43% са по-предразположени към фрактури в сравнение с месоядните. Включването на риба към растителната диета обаче има своите предимства.

Как отказването от месото може да ни докара повече фрактури

Изследователи от Университета Оксфорд анализирали над 54 000 доброволци, които в продължение на 20 г. са участвали в мащабно изследване, в рамките на което се изучавало влиянието на различни видове диети за вероятност от развитие на онкологични заболявания.

Половината от участниците спазвали традиционна диета, като си похапвали и месо, приблизително 8000 били пескетарианци, тоест не ядат месо, но не спират рибата.

Почти 16 000 били вегетарианци и почти 2000 фенове на веганската диета. Учените решават да се възползват от наличните данни, за да оценят рисковете от фрактури в зависимост от храненето.

За изследвания период в тази селекция са регистрирани близо 4000 травми с фрактури на костите. Спазващите растителни диети се оказват най-уязвими – рискът от фрактури при всеки от тях е средно с 43% в сравнение с тези, които ядат месо.

Според изследователите това е свързано с факта, че при веганите и вегетарианците минералната плътност на костите е по-ниска, отколкото при месоядците, заради ниския индекс на телесната маса и недостиг на белтъчини и калций.

Защо се повишава рискът от фрактури при вегани и вегетарианци

На свой ред при вегетарианците и тези, които ядат единствено риба без месо, е повишен рискът от фрактури на бедрото. Честотата на фрактури на китката била приблизително еднаква при всички участници в изследването съобщили за травми.

Авторите на изследването откриват също някои предимства на пескетарианската диета – любителите на рибата са с 20-30% по-нисък риск от фрактури на ръцете в сравнение с месоядни, вегетарианци и вегани.

Учените смятат, че това е свързано с нормалното тегло, което понижава риска от тези видове фрактури. Пескетарианците не страдат от затлъстяване, в сравнение с месоядните, но при тях индексът на телесната маса е в рамките на здравословния, докато веганите са твърде слаби.

Първото изследване има недостатъци, тъй като в него участват почти само европейци и голяма част от тях са жени. Не са отчетени и данни дали фрактурите на костите са в резултат на травми или се дължат на заболявания като например, остеопороза.