Когато долната част на лицето е покрита, погледите стават по-изразителни. За това разказват участници в онлайн проучване, проведено от една от британските мрежи за продажба на очила и контактни лещи.

Как с поглед можем да се усмихваме

Респондентите били попитани за ролята на усмивката в техния живот и за това, което ги кара да се усмихват в днешните нелеки времена.

Оказва се, че въпреки карантината, маските и социалното дистанциране, хората продължават да възприемат усмивката като важен инструмент, без който е невъзможно позитивното взаимодействие с околните.

И повече от половината – 58% от участниците си признават, че поради факта, че долната част на лицето им е покрита с маска, сега те общуват с помощта на очите.

Хората полагат огромни усилия техният поглед да стане по-изразителен и да демонстрират на околните тяхната дружелюбна нагласа, и показва, че под маската се крие усмивка.

80% от участниците отговарят, че когато се усмихват, настроението им се подобрява, и това най-често се случва при жените – 85%, при мъжете това съотношение е 74%.

Как слънцето ни помага да се усмихваме повече

Що се отнася до причините за усмивка в настоящите времена, то 1/3 част от участниците в проучването – 31% се усмихват, когато чуят позвъняване на вратата, надявайки се, че е дошъл куриер с поръчаната храна или стоки.

В настоящата ситуация е трудно, тъй като сме в сезона на късната есен, предстои ни и зимата. В момента дните са изключително кратки, утрините доста студени, и това потиска и отключва депресии.

Затова трябва да използваме почивните дни и да се разхождаме под слънчевите лъчи, а през седмицата можем да го правим и по време на обедната почивка.

При стандартно работно време от 9 до 17 часа, при излизане от работа вече сме почти се е стъмнило, в периода на полумрака сме и това може да ни депресира. Затова е добре и през обедната почивка, която обикновено е в периода 12-13 часа да се показваме навън и да се разхождаме под лъчите на обедното слънце.