Понякога сърцето започва да бие по-бързо от обичайното, което води до ускоряване на пулса. Дори може да се чува в ушите, да се усеща в главата или в гърдите, което изисква внимание.

Защо възниква високият пулс, как можете да го понижите самостоятелно и в какви случаи и каква помощ да търсите, ако сте обезпокоени за състоянието си?

Висок пулс – какво представлява?

Често хората се обръщат към терапевти и кардиолози с оплаквания за висок пулс, като под това понятие се разбира усилване на честотата на сърдечните съкращения.

За неспециалистите тези думи обикновено са синоними, същевременно за лекарите това са различни понятия и се срещат при различни кардиологични и соматични патологии.

За да се ориентираме по-добре по въпроса за пулса, е добре да сме наясно със следните понятия.

Пулсът може да се квалифицира по няколко характеристики.

• Честота, тоест броя на ударите на сърцето в рамките на 1 минута. Обикновено пулсът се определя на китката или на големите артерии и именно тази негова характеристика имат предвид пациентите, когато се оплакват на лекарите.
• Ритмичност на пулса – това е равномерността на ударите, които се усещат на стените на артериите. При някои заболявания пулсът става много неритмичен.
• Напълване – тоест колко добре може да бъде усетен. Понякога при слабо напълване на пулса може да се говори за проблеми с ударния обем на сърцето, тоест с количеството кръв, което сърдечният мускул изпомпва при съкращение. Много слабият пулс е възможно да бъде признак на сърдечна недостатъчност.
• Натиск на пулса – тази характеристика отразява способността на пулса да притиска тъканите, за да може да бъде усетен ясно. Колкото по-високо е кръвното налягане, толкова „по-напрегнат“ е пулса, той буквално се усеща по краищата на пръстите на ръцете.
• Височина на пулса – това е неговата степен на колебание по стените на артериите при палпация. Тази характеристика отразява наличието или отсъствието на определени заболявания на клапаните и на сърцето.

Повечето хора се обръщат към лекар с оплакване за „висок пулс“, под който се подразбира увеличаването на честотата на съкращенията на сърдечния мускул.

Норма на пулса и неговото измерване

Пулсът отразява стабилността на функцията на организма и затова има определено физиологично значение. Средно при хора в зряла възраст той е между 60 и 90 удара в минута, а при децата е малко по-висок. Но честотата на пулса съществено зависи от начина на неговото измерване и от външните условия.

Честотата на пулса може силно да варира в зависимост от положението на тялото – в легнало положение този показател е винаги по-нисък, отколкото в изправено или седнало положение.

Вечерта пулсът винаги е по-ускорен в сравнение със сутринта, той се усилва при вълнение и физически натоварвания.

За определяне на пулса е необходимо той да се измерва за около минута, тъй като поради наличие на аритмии, той е възможно значително да се покачва.

Преди изследване на пулса не следва да се пие кафе, чай, да се яде или да се пуши. Най-правилен и постоянен ще бъде пулсът, измерен сутрин на гладно.

Какво да правите при висок пулс?

Ако установите, че сте установили, че пулсът ви е висок, изпийте чаша хладка вода, легнете. След 15-20 минути го измерете за 1 минута. Ако той е влязъл в нормите 60-90, това не е опасно.

Ако не знаете каква е причината следва да приемете 30 капки разтвор на валериан и легнете, за да се успокоите. Можете да сложите под езика си валидол, да отворите прозореца и да подишате свеж въздух.