Има една категория хора, които постоянно зъзнат и постоянно се обличат в топли дрехи, на тях започва да ги втриса, но при това не се установява покачване на телесната температура.

Това състояние е по-често срещано при стройни жени или малко по-слаби от нормалното. Но втрисане без треска може да възникне при зрели и здрави на вид мъже. Защо възниква това явление и опасно ли е втрисане без повишена температура?

Какво се определя като втрисане

Втрисането – това е субективно усещане за студ, тръпки, възникващи поради остър спазъм на кожните кръвоносни съдове и понижаване на телесната температура като последствие от замръзване.

Поради свиването на кръвоносните съдове във външната среда се отдава по-малко топлина, но в резултат на мускулното треперене тялото създава повече енергия и топлина. Това сгрява тялото отвътре и стабилизира неговата температура и втрисането преминава.

Най-честата причина за втрисането са острите инфекциозни заболявания, за които е характерно покачването на телесната температура – треска.

В самото начало на инфекциозното заболяване втрисането възниква в резултат на спазъма на малките кръвоносни съдове, а след това при повишаване на температурата това състояние отзвучава.

Но понякога усещането за хлад, без да има обективни причини за това, тоест температурата в средата, която човек се намира е нормална, възниква без връзка с покачване на температура и настинка, само по себе си като явление или като симптом на различни заболявания и патологии, травми.

Следва да се помни, че втрисането не е заболяване, а физиологична реакция на организма на промяна на температурите на околната среда и на изменения в обмяната на веществата, това е начин за регулация на термогенезата , чиято цел е поддържане на постоянна телесна температура и производство на топлина.

Понякога усещане за хлад възниква дори и при вълнение, стрес, преумора, понижаване на артериалното налягане, преди или по време на менструалния цикъл при жените, при бременност в първия триместър.

Причини за втрисане без температура

Основна причина за втрисане без повишена температура са преохлаждането и замръзване на тялото. При тези състояния посиняват устните и ноктите на пръстите на ръцете, побелява кожата на лицето и тялото.

Човек започва да се чувства объркан и отпаднал, понижава се телесната му температура.

В този случай е необходимо да се пие топъл чай, да се вземе топла вана, да се сложат топли чорапи и дрехи и човек да се сгрее. Ако това не помага, е важно да потърсите лекарска помощ, тъй като най-вероятно преохлаждането се е оказала по-дълбоко и по-силно, отколкото сте очаквали.

Но през това време от годината такава опасност от преохлаждане не съществува или поне рискът от развитието ѝ е минимален.

Втрисане може да възникне при високо кръвно налягане. Тогава то се съпровожда от слабост и главоболие, то се усеща основно областта на гръдния кош и на ръцете. Обикновено възниква вечерно време, след излагане на стрес, съпровожда се с изразено покачване на стойностите на артериалното налягане.

В такива случаи е необходимо човек да се успокои и да приеме лекарството си за сваляне на кръвното налягане или да извика бърза помощ. Много високото кръвно налягане е опасно, поради изключително голямата вероятност от спукване на кръвоносни съдове в мозъка и поради опасността от възникване на инфаркти.

Втрисането може да бъде и признак на хормонални разстройства по време на климактериум, захарен диабет или при хипофункция на щитовидната жлеза.