В деловия свят при трудни преговори често се препоръчва медиатор, тоест посредник, незаинтересована страна, на която се плаща, за да постигне разрешаване на конфликта.

Типичният посредник се представя като приятен човек, съчувстващ и на двете страни.

По учебници и специализирана литература по водене на преговори се предписва на посредника внимателно да изслушва всички заинтересовани страни, да изразява разбиране и съчувствие, в никакъв случай да не се изказват явни предпочитания на една позиция пред друга.

Страх от медиатора помага за разрешаване на конфликта

Смята се, че най-добрият начин да се стигне до удовлетворителен резултат е да се установи взаимно разбиране между посредника и двете страни, а за това е необходимо да се заслужи тяхното доверие.

Ново изследване, което е проведено от Колумбийския университет и Майкъл Нортън показва, че тази обичайна мъдрост невинаги е правилна.

Установено е, че враждебността на трета страна, например, на посредника, може да намали напрежението.

Ако посредникът е суров и с двете страни, то противниците се обединяват срещу него и са готови да постигнат съгласие.

В серия от наблюдения са моделирани ситуации на ожесточен спор, като се предоставя възможност на противниците да общуват с посредник.

В единия случай посредникът бил мил, държал се дружелюбно и любезно задавал въпроси. В други случаи бил рязък, говорил грубо, прибягвал до сарказъм.

Третата група получава посредник, който се държал неутрално. И в най-различните типове конфликти последователно се установява, че антагонистът-посредник подбужда към по-скорошен край на конфликта, отколкото ако е неутрален и симпатичен.

Кога противниците се обединяват срещу общ неприятел

Защо? Защото противниците се обединявали срещу общия враг, този неприятен посредник.

Изследването показва, че когато двама души имат общ враг, те сключват помежду си по-тесен съюз.

Например, Дженифър Босън от Университета на Южна Флорида доказва, че при наличие на трета страна или общ обект, над който да се подиграват заедно – било то съученик, звезда или дори песен, между двете страни започва сближаване.

Сходството в антипатиите сближава повече от всичко

Джонатан Уивър от университета на Южна Флорида провежда изследване с аналогични резултати. На студентите предлагат да напишат отзиви за симпатични и несимпатични преподаватели, а след това да попълнят анкета за самите себе си.

Когато студентите попълват анкетите, изследователите правят размяна. Дават попълнените анкети на техни колеги, за да видят какви са им отговорите.

Какво се случва в крайна сметка? Ако двама студенти имат сходни антипатии по отношение на даден преподавател, то те се чувстват по-близки едни към други и твърдят, че са по-добре запознати от тези, които имат сходни симпатии.

Брок Бастиян от Университета на Нов Южен Уелс и Йоланд Йеттен с Лора Ферис от Университета на Куинсланд стигат в изследването си още по-далеч.

В експерименти със студентите те проверяват връзката между болката и социалните връзки. Установява се, че негативно усещане, каквото е болката, може да е с позитивни социални последствия. Да служи като лепило, скрепващо солидарността в групата.

Общите негативни преживявания създават истински приятелства

Болката подбужда към сътрудничество тези, които споделят общ негативен опит.

В един от експериментите на случайно подбрана група студенти се препоръчва изпълнение в малки екипи на задачи, които се съпровождат с болезнени усещания.

Те потапят длани във вода, също трябвало да сложат в малки съдове метални топчета под вода. На едни била дадена ледена вода, на други такава със стайна температура.

След това всички студенти оценяват своето отношение към екипа. Например, чувствам се част от екипа. Оказва се, че тези, които изпълнявали задача свързана с болезнени усещания, нивото на лоялност към другите участници била по-висока, отколкото на тези, на които дават по-леки задачи.

Всички тези изследвания ни карат да си зададем въпроса, толкова ли е полезен съчувстващият или неутрален медиатор. Твърдият посредник се възприема от двете страни като общ враг, който може да им помогне за постигането на съгласие.

С други думи казано, на двете страни трябва да ги е страх от медиатора  или по-скоро респект, за да организират общ фронт срещу него, образно казано.