Настроението, това как се чувстваме и здравето са свързани с количеството сън. Същото се влияе от нивото на благосъстоянието, установиха учените.

Продуктивност в работата, недоспиването води до стрес

Изследователи в САЩ установиха, че тези, които спят само един час по-дълго през седмицата, средно печелят с 4,9% повече от своите колеги, които вършат същата работа.

Има много теории защо така се случва, но основното е, че добре отпочиналите служители са по-продуктивни.

Ако хората идват на работа след пълноценен сън, то те се чувстват по-добре, и работят също така.

Джефри Шрьодър, един от авторите на американското изследване за връзката между съня и доходите.

Разбира се, не всичко не е толкова просто. Ако късно ставате и закъснявате за работа, то работодателят едва ли ще е доволен, което по резултатите може да се отрази на заплатата.

От друга страна, недоспиването води до стрес, а на всички им е известно, че стресът понижава продуктивността.

Колкото по на изток, толкова по-добре

Сънят до голяма степен се контролира от циркадните ритми, които също са биологични часовници.

Повечето хора се събуждат приблизително по едно и също време, тъй като всички трябва да ходят на работа, на училище и т.н.

Но заспиват по различно време, в зависимост от залеза. Учените решават да разгледат поведението и доходите на американците, живеещи на един часови пояс.

Установено е, че тези, които живеят в източната част на един часови пояс, лягат да спят приблизително с час по-рано от тези, които живеят в западната част, и съответно спят много по-малко.

"Източните" хора също печелят много повече, отколкото тези, които вършат същата работа, но в сравнение с тези, които живеят по на Изток, си недоспиват.

Изследванията показват, че тези, които спят само по 6 часа на ден 2 седмици, демонстрират същите резултати, които и хората, които не са спали 2 денонощия подред.

Някои компании също забелязват влиянието на продуктивността. Google, Facebook и някои други големи компании предоставят на служителите си места, където могат да поспят малко през работния ден.

Подобни мерки се предприемат не до там от алтруизъм, а само защото отпочиналите хора работят по-добре, дори ако са подремнали на работа само за 30 минути.