Повечето деца започват да ядат твърда храна на възраст от 4 до 6 месеца, и през това време родителите могат да започнат постепенно да въвеждат нови продукти в менюто на детето.

Не всички видове хранителни продукти обаче следва да се дават на децата, дори и те да са здрави, и храните да са доказано полезни.

Най-вероятно предполагате, че плодовете са вкусно и питателно допълнение в храненето на детето, но не всички те са безопасни за здравето на малчуганите, които тепърва започват да ядат твърда храна.

Кои са плодовете, които да не даваме на детето, докато разреши педиатър

1.Цитрусови

В тази група плодове съществува голямо разнообразие. Най-разпространените са мандарини, лимони, портокали и грейпфрути. Известно е, че те имат множество ползи за здравето. Богат източник са на витамини и фибри, способстват за подобряване на здравето на сърцето и на бъбреците.

Някои изследвания показват, че цитрусовите намаляват риска от развитие на рак. Въпреки това всякакъв вид цитрусови не са най-добър избор за деца, колкото и да са сладки, например, мандарините. И не само защото заради тях може да се развие алергична реакция.

Цитрусовите могат да предизвикат болка в корема, дори и да дадем на детето съвсем малко от тях. Богати са на витамин С и киселини, което може да доведе до киселинен рефлукс и/или проблеми със стомаха при кърмачета с по-чувствителна храносмилателна система, тъй като те все още се развиват.

2.Грозде

Този плод е с множество ползи за здравето, богато е на антиоксиданти и витамини, доказано понижава риска от развитие на рак и подобрява здравето и функциите на сърцето.

Гроздето може да изглежда отличен вариант за храна за детето, защото лесно можем да му дадем едно зърно, което да изяде. Малкият размер на зърната на гроздето обаче е основната причина, поради която не се препоръчва на малки деца, тъй като представлява опасност от задушаване.

Дори когато зърната на гроздето са нарязани на парченца, ако не извадим костилката или пък обвивката на зърното е достатъчно плътна, това може да представлява риск от задавяне, и то доста сериозно.

Препоръчва се гроздето напълно да се нареже, ако децата са на под 4 години. Дори и в този случай задължително следва да се наблюдава детето, докато то се наслаждава на вкусния плод.

Статическата организация на САЩ – Consumer Report, нещо като българската Комисия за защита на потребителите провежда тестове на 45 различни марки на американския пазар, като изследователите установяват повишено ниво на арсен, кадмий и живак в повече от половината от тестваните сокове.

Много от тях се продават специално за деца и са с надпис органичен продукт. От различните вкусове, които са проверени, гроздовият сок и смесените сокове били с най-високо съдържание на метали.

Известно е, че тежките метали се отразяват неблагоприятно на здравето на децата. В зависимост от продължителността на действие върху детето те могат да повлияят на показателите на коефициент на интелигентност, да предизвикат поведенчески отклонения и други проблеми със здравето, сред които диабет тип 2.

3.Плодове със семена

Също както и всичко, което съдържа семена, не е подходящо за малки деца, защото съществува опасност от задушаване. Това могат да са киви, смокини, нар, папая, маракуя, дори ябълки, круши, дини и пъпеши, и разбира се, грозде. От някои отстраняването на семената е лесно, докато от други като кивито, съвсем не е лесно.

4.Ягоди и малини

Тези плодове е много вероятно да предизвикат алергична реакция, затова се препоръчва да се дават на децата след като те опитат други твърди продукти – детски каши, месни пюрета и по-безопасни плодове и зеленчуци.

5.Ананас

Ананасът е плод с множество предимства за здравето, сред които подобряване на храносмилането, намаляване на риска от развитие на рак и повишаване на имунната защита.

Във всеки случай ананасът е твърд плод, затова не трябва да се дава на малки деца, дори и да е нарязан на парченца. Веднага щом лекарят разреши да се въведе в менюто на детето, уверете се, че е нарязан на тънки филийки, които лесно могат да се сдъвчат, или давайте пюре от него.

При даване за първи път на всеки нов продукт на детето, особено тези, които са с по-висока вероятност от развитие на алергична реакция, внимателно следете състоянието на детето, дали няма да направи алергична реакция.